Trafiksäkra barn - en föräldraguide: 3 år

Grattis, ditt barn är nu 3 år! Hur lång är din älskling nu? Tycker du kanske att den bakåtvända stolen börjar bli för liten? Stopp! Fortsätt använd den bakåtvända stolen några år till, det är inte farligt för barnet att sitta med böjda ben. Det är fem gånger säkrare än att sitta framåtvänd.

Här har vi samlat information och tips anpassat till ditt barns ålder som handlar om trafiksäkerhet. Du kan alltid höra av dig till ditt lokala NTF-förbund om du har några frågor eller skicka en fråga direkt till oss. Lycka till med ditt trafiksäkerhetsarbete!

För många treåringar är trafiken otroligt spännande. Alla olika bilar och fordon, de som låter eller gräver, de som kör snabbt och de som blinkar. Treåringen observerar vad vi vuxna gör och lär sig hur vi agerar. Därför har du som förälder en viktig roll som säker trafikant. Prata med ditt barn om vad som händer i trafiken, när man måste se sig för lite extra, hur och vart man går i olika trafikmiljöer. Kanske får barnet trycka på knappen vid ett övergångsställe eller så kan hen hjälpa till att se om det kommer bilar när vägen ska korsas. Tänk på att en treåring har ett begränsat synfält. De har också svårt att avgöra hastighet och till och med vart ifrån ljud kommer ifrån.

Barn i bil - vad gäller för treåringen?

Varför behövs bilbarnsskydd?

Vi kan inte säga detta nog – fortsätt använda en bakåtvänd bilbarnstol så länge som möjligt. Med jämna mellanrum och varje gång du flyttar stolen är det viktigt att kontrollera så att den är rätt monterad, tex att förankringsband och bälten är spända eller stolen sitter ordentligt fast med ISOFIX om din bil och stol har det. Om till exempel mor- eller farföräldrar ska köra barnet i sin bil så var noga med att visa hur stolen ska monteras och hur barnet ska knäppas fast. Hur du monterar just din stol korrekt står i användarmanualen. Har du inte kvar den kan du kontakta tillverkaren och be om en eller gå in på deras webbplats och söka där.

Internbältet i stolen ska alltid sitta tätt mot barnets kropp, alltså innanför till exempel en tjock jacka. En tumregel är att ett finger ska få plats mellan bältet och barnet. Du kan också göra ett nyptest för att se om du spänt bältet korrekt. Internbältet ska gå rakt ut från axeln, eller strax ovanför axeln.

Observera att den bakåtvända bilbarnstolen aldrig får användas på passagerarplats med aktiv krockkudde. Sidokrockkudde och sidokrockgardin utgör däremot inte någon fara för barnet.

Bilbarnstolen bör inte luta mer än 30–35 grader, ju mer upprätt stolen sitter ju säkrare blir bilresan. 

Kom ihåg! I Sverige har vi en lag som säger att barn som färdas i bil och är kortare än 135 centimeter måste använda en godkänd skyddsanordning – babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/-kudde. Stolen ska vara godkänd enligt gällande märkning UN129 eller R44. Detta gäller även korta sträckor och låga hastigheter. Det är förbjudet och livsfarligt att ett barn sitter i knät på någon under bilfärd. 

Justera stolen när barnet växer

Eftersom ditt barn växer behöver du regelbundet kontrollera så att inställningarna på stolen är rätt. Kontrollera att höjden på stolens internbälte är i höjd med barnets axel, eller något högre, när barnet sitter i stolen. 

Varför ska små barn åka bakåtvänt?

Varför bakåtvänt?

Barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt, minst upp till 4–5 års ålder.

Forskning har visat att risken för att små barn dödas eller skadas svårt är fem gånger högre i framåtvända stolar än i bakåtvända. 

Barnets huvud är proportionellt större och tyngre än en vuxens vilket innebär att kroppens tyngdpunkt befinner sig högre upp. Det leder i sin tur till att huvudet utsätts för extra stora påfrestningar vid en häftig inbromsning eller kollision. Barn har därför större risk för att få nack- och skallskador än vad vuxna har. För den som åker framåtvänd blir belastningen på nacken mycket stor vid en frontalkollision. Huvudet kastas framåt med enorm kraft och det enda som håller tillbaka huvudet är nacken. En vuxens nacke klarar denna belastning relativt bra, men det gör inte nacken på ett litet barn. När barnet sitter i en bakåtvänd bilbarnstol belastas hela barnets rygg och huvud i stället för bara den mycket svagare nacken.

Läs de svenska rekommendationerna för barn i bil

Läs mer om montering och placering av bilbarnstol

Inga elefanter i bilen, tack!

För att bilresan ska bli säker för ditt barn finns det andra saker att kontrollera förutom stolen, till exempel lastsäkringen.

Inga elefanter i bilen är en gammal kampanj som syftar till att få fler att använda bältet. En obältad person i baksätet motsvarar nämligen cirka 3 ton krockvikt, alltså som en elefant.

Alla lösa föremål ökar med 40 gånger sin egen vikt i 50 km/timmen. En väska, vattenflaska eller mobiltelefon som ligger löst i bilen, och slungas i väg vid en kraftig inbromsning eller krock kan göra väldigt mycket skada. 

Värme eller kyla – hur fungerar det för barn i bil

En avstängd bil ökar mycket snabbt till höga temperaturer en vanlig sommardag. Lämna därför aldrig små barn ensamma i bilen, då de kan drabbas av värmeslag.
Det gäller även om du bara ska springa ut och göra snabba ärenden.
Samma gäller för husdjur i bilen, som också påverkas av värmen i bilen.

På vintern kan tvärtom bilen vara kall, och många behåller därför tjocka kläder på, eller stoppar om med filtar under bältet.
Detta gör att bältet kommer för långt ifrån kroppen, vilket gör att det inte skyddar lika bra vid en krock. Tar för vana att knäppa upp vinteroveraller och jackor och dra åt bältet ordentligt. Är det kallt kan du till exempel lägga en filt på det fastbältade barnet.

Övning - gå över gatan

treåringen i trafiken

Även om det är ett tag kvar tills ditt barn ska ut själv på äventyr är det bra att redan nu börja öva på att gå säkert i trafiken. Gå på trottoar, eller välj gång- eller gång/cykelbana när det finns. Tänk på att lära ditt barn att hålla till vänster om det är gemensam gång/cykelbana och att det är viktigt att hålla en vuxen i handen.

Vid ett obevakat övergångsställe, alltså utan trafikljus är det extra viktigt att se sig för innan man går över. Bilar måste stanna för gående, men lär ditt barn att man ändå alltid ska stanna och se sig för. Först när bilen stannat kan ni gå över. Här kommer två ramsor ni kan lära er tillsammans och använda innan ni korsar vägen:

Inga bilar
Inga troll
Titta noga åt båda håll

Först så ser vi till vänster
Sen så ser vi till höger
Sen så ser vi till vänster igen och är det klart kan vi gå över

 

Vid ett övergångsställe med trafikljus gäller det såklart också att titta efter bilar, men även lära sig vad röd och grön gubbe betyder. Här är en sång från Barnens trafikklubb med Anita och Televinken som ni på ett kul sätt kan öva på röd och grön gubbe.

Melodi: Björnen sover

Röda gubben, röda gubben, röda gubben lyser
Stanna och stå stilla
Annars går det illa
Röda gubben, röda gubben, röda gubben lyser

Gröna gubben, gröna gubben, gröna gubben lyser
Se dig för sen går du
Är det grönt så får du
Gröna gubben, gröna gubben, gröna gubben lyser

Ställ bilen och cykla istället!

Att cykla med småbarn är enklare än man kanske tror. Idag finns många olika varianter av tillbehör till cykeln där ditt barn kan färdas säkert.

- Cykelsitsen är ett bra alternativ om man vill ta med sig små barn på cykelturen. Den monteras direkt på ramen. Du kan börja använda cykelsitsen när barnet kan sitta stadigt, ungefär från nio månaders ålder.

- Cykelkärra eller cykelvagn är bra om du vill skjutsa fler barn, eller om du behöver ha med lite packning. Till dessa finns även regn- och vindskydd som kan vara skönt för barnet när vädret inte är toppen. Många modeller kan också användas som promenad- eller joggingvagn.

- De senaste åren har lådcykeln blivit mer populär bland småbarnsföräldrar. Flera av dessa går även på el vilket kan göra det lite lättare att skjutsa flera barn. Lådcyklarna finns i flera olika storlekar, beroende på hur många barn som får plats.

Om du är sugen på en cykelvagn så kan du kolla in vår marknadsöversikt först, där alla finns listade och bland annat se vilka som är säkerhetstestade.

Börja cykla själv

En trehjuling passar utmärkt för de allra första cykelturerna ut i världen, barnen kan njuta av rörelsefriheten samtidigt som de övar upp motorik. Barn brukar börja kunna hantera en trehjuling från ungefär 1,5 års ålder och den fungerar bra upp till ungefär 3-årsåldern. Trehjulingen bör vara stabil, särskilt i sidled, för att inte riskera att tippa omkull.

En springcykel (kallas också balanscykel) är en liten cykel utan trampor, som kan användas innan det är dags för den riktiga cykeln. Med springcykeln använder barnet sina fötter både för att få fart och för att bromsa. Erfarenheten visar att många barn snabbt hittar balansen, och därefter enklare kan gå över till en vanlig cykel.

Cykelhjälm ska alltid användas

Oavsett om ett barn cyklar själv eller blir skjutsad i en särskild anordning (cykelkärra, cykelvagn eller lådcykel) så ska hjälm användas då de är under 15 år. Självklart rekommenderar vi även alla över 15 år att använda cykelhjälm.

Små barn ska använda så kallade småbarnshjälmar, som är särskilt framtagna för yngre barn. Barn skiljer inte alltid på cykling och lek, vilket lett till flera tragiska olyckor där barn som lekt med cykelhjälm på sig har fastnat i klätterredskap eller träd och blivit hängande.

Småbarnshjälmen ger samma skydd som en vanlig cykelhjälm, men har ytterligare en funktion: den har ett grönt spänne som löser ut vid en viss belastning (cirka tio kg). Spännet är till för att förhindra kvävningsolyckor och löser ut om barnet fastnar i en klätterställning eller liknande.

En godkänd småbarnshjälm ska vara märkt med CE EN 1080, en godkänd cykelhjälm ska vara märkt CE EN 1078. Folksam gör dessutom kompletterande tester av cykelhjälmar där man särskilt undersöker hur hjälmarna klarar sneda islag (som är vanligt vid cykelolyckor). Testerna visar att det finns stora skillnader mellan olika cykelhjälmar, hur väl de ger skydd mot rotationsvåld. Läs mer här.

Småbarnshjälmen rekommenderas för barn upp till cirka sju år.

Mörker + reflex = sant

Visste du att en förare kan ser dig med reflex på hela 125 meters avstånd? Detta jämfört med utan reflex och med mörka kläder, då föraren ser dig först på 20–30 meters avstånd med halvljuset, eller med ljusa kläder från 60 meter.

Samma gäller en barnvagn. Om du puttar en vagn framför dig, som inte har reflexer på, och ska korsa en väg, finns det alltså stor risk att en förare inte hinner bromsa.

Syns med reflexer

Ungefär hälften av alla gångtrafikanter som omkommer gör det i gryning, skymning eller mörker.

Genom att bära reflexer syns du bättre och minskar risken betydligt för att råka ut för en olycka. Detta gäller oavsett om du går på landsvägar eller upplysta gator och gångbanor i tätort.

Tänk på att det även blir mörkt på sommarhalvåret!

Tänk på detta:

  • Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom du då syns tidigare när bilen har halvljuset på. Och vill du vara säker på att synas riktigt bra så komplettera med en reflexväst.
  • Reflexen kan bli repig och sliten och då reflekterar den sämre. Du kan kontrollera att reflexen fungerar bra genom att lysa på den på cirka fyra meters håll. Byt gärna ut dina reflexer varje år.
  • Enligt lag ska det i mörker finnas reflexer på cyklar, mopeder, rullstolar och elsparkcyklar. Tänk på att även barnvagnen och hunden behöver synas!