Gående

Fakta om reflexer

Reflexen bygger på principen att återreflektera inkommande ljus i samma riktning som ljuset kom ifrån. Här kan du läsa mer om hur reflexer och reflexmaterial fungerar.

Vissa reflexer reflekterar genom prismor eller mikroprismor, där ljuset reflekteras i tre sidor i en liten (i diagonalen halverad) kub. Andra reflexer reflekterar genom mikrosfärer, vilket ger samma effekt genom ljusets brytning och reflektion. 

Kontroll av kvalitet

Reflexens kvalitet kontrolleras med mätningar där reflekterat ljus mäts i olika observationsvinklar (vinkel mellan axlarna ljuskälla-reflex och observatör-reflex) och olika infallsvinklar. 

Resultaten anges för en reflexprodukt i millicandela per lux och för reflexmaterial i millicandela per lux och kvadratmeter. Det handlar här om att vid en viss pålagd belysningsstyrka angiven i lux, så agerar reflexen som en lampa med en viss ljusstyrka angiven i candela. Reflexvärdet för en produkt anges ofta i CIL. 

Krav på reflexer

Gränskrav för reflexer och reflexmaterial finns tabellerade i tre harmoniserade europeiska standarder,ISO 20471 varselkläder, EN 1150 skyddskläder för fritidsbruk, t ex reflexvästar, och EN 13356 reflexprodukter. I dessa standarder finns inte bara optiska krav utan även krav på beständighet mot de påfrestningar som reflexen kan utsättas för. En efter dessa standarder certifierad produkt garanterar en god synbarhet och en god hållbarhet.