Gående

Käppar

Käppen kan ge god avlastning vid knä eller höftont, den är också till god hjälp vid balansproblem.

Fasta käppar finns i många olika utföranden och i olika material. Den vanligaste käppen bland brukskäppar är den så kallade krokkäppen, ofta tillverkad i ask. Men det finns också käppar som tillverkas i andra material. 

Priset för en käpp är alltifrån ett par hundra upp till flera tusen kronor i utförande med silverhandtag o.s.v. Det finns specialkäppar som viks ut och som kan fungera som stol, så kallad sittkäpp. Det finns ställbara käppar som kan ändras i längd och det finns hopfällbara käppar där sektioner kan vikas ihop till ett mindre paket. 

Som halkskydd för kryckkäppar finns två alternativ, pigg eller krona. Båda varianterna har för- och nackdelar. Piggen kan slitas så att den blir trubbig och glider på is eller packad snö. Kryckkäpp med pigg finns med reglage på handtaget, då kan piggen fällas in och ut. Tänk på att en utfälld pigg utgör en halkrisk på till exempel ett marmorgolv. Kronan kan fyllas med snö, vilket kan leda till att man halkar. Kontrollera regelbundet kronan och krafsa ur snö/lera vid behov. Om man glömmer kronan i utfällt läge kan man i likhet med piggen riskera att halka inomhus. 

Det är viktigt är att ha vinterskor/halkskydd som ger dig bra grepp i det hala väglaget, käppen är bara ett hjälpmedel. Är du osäker på val av käpp, vänd dig till en duktig handlare. 

Glöm inte reflex på käppen.