Gående

Gångstavar

Stavgång har kommit att bli en populär och bra träningsform. Använder man stavarna på ett bra sätt stärker träningsformen upp till 90 % av kroppens alla muskler. Du tränar koordination, kondition och rörlighet.

Träningsformen är skonsam jämfört med till exempel löpning där man har betydligt större belastning på knä och leder. Det är dock inte helt enkelt att få in rätt teknik, tränar du stavgång med fel teknik kan det skada mer än det stärker. 

Det finns två olika typer av gångstavar, stavar med fast längd och stavar med teleskopfunktion. Stavarna med fast längd kräver mer plats vid förvaring men väger normalt sett mindre. Den stora fördelen med teleskopfunktion är att man kan anpassa längden på stavarna. Detta gör att flera personer med olika längd kan använda samma stavpar. Reser man mycket tar de mindre plats då de är hopfällbara. 

Viktigt är att ha vinterskor/halkskydd som ger dig bra grepp i det hala väglaget, stavarna är bara ett träningsredskap/hjälpmedel och fundera på hur de fungerar i ett halt väglag. 

Sätt reflexer på dina stavar.