Cykelsits
Att skjutsa utan cykelsits kan vara mycket farligt. Vanligaste olyckan är att barnet får foten i kläm i cykelns ekrar. Med dagens moderna cykelsitsar är detta nästan omöjligt, eftersom de ofta är konstruerade på ett sådant sätt att fötterna inte ska kunna komma in i hjulen. Man kan börja använda cykelsitsen när barnet kan sitta stadigt, ungefär från nio månaders ålder. Cykelsitsen ska vara märkt EN14344 - vilket är ett bevis på att sitsen uppfyller de europeiska kvalitets- och säkerhetskraven.
Cykelsitsar finns i två viktklasser; för högst 15 eller 22 kg. Sitsar för 22 kg är att föredra, om sele och fotstöd kan ställas in så att de passar även mindre barn. Det finns två olika varianter av cykelsitsar; de som fästs på sadelstolpen och de som fästs på pakethållaren. De förstnämnda är ofta tyngre, i de flesta fall stabilare och ofta lättare att flytta mellan cyklar, då man kan ha monterat fäste på flera cyklar.
Om cykeln har lämpliga säten och ekerskydd är det lagligt att skjutsa ett barn under 10 år om man fyllt 15 år, och två barn under 6 år om man fyllt 18 år.
Cykelkärra
En cykelkärra kan vara ett bra alternativ till en cykelsits för barn. När du väljer en cykelkärra bör du fundera på stabiliteten - kärran ska inte tippa i svängar och inte lossna från kopplingen. Minst är tipprisken om kärran fästs vid cykelns bakgaffel, om hjulbasen är bred eller hjulen snedställda. Kärran ska ha störtbåge som skyddar barnet om kärran välter. Titta också på vilken maxvikt som kärran får lastas med.
Plats där barn kan sitta ska ha säkerhetsbälten, helst med grenband.
Enligt lag ska det ”...på cykel med tillkopplat fordon finnas två av varandra oberoende bromssystem”. Bra bromskapacitet krävs.
Cykelhjälm
Alla barn och ungdomar under 15 år ska enligt lag använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. NTF rekommenderar hjälm även i cykelkärran.
Kontrollera att hjälmen är CE-märkt. Det ska stå CE EN 1078 (för barn över 7 år och vuxna) eller EN 1080 (småbarnshjälm med grönt spänne), då vet man att det är en hjälm för cykling. Se till att hjälmen sitter stadigt och bekvämt på barnets huvud, så att den inte kan trilla av eller skjutas bakåt. När du köper en hjälm till ditt barn ska du inte köpa en för stor hjälm som barnet kan växa i. Hjälmen ska täcka panna, bakhuvud och hjässa. Tänk på att 70 procent av islagen mot huvudet vid cykelolyckor träffar pannan och/eller tinningen.
Byt ut hjälmen om den har blivit skadad eller utsatt för en kraftig stöt.
Cykelhjälm med grönt spänne
För barn upp till 7 år rekommenderas en småbarnshjälm med grönt spänne. Den ger samma skydd som en vanlig cykelhjälm, men har ytterligare en funktion i det gröna spännet som öppnas vid en viss belastning. Spännet öppnas om barnet fastnar i en klätterställning eller liknande, vilket är till för att förhindra kvävningsolyckor.
Balanscykel
En balanscykel är en liten cykel utan trampor, som används av barn innan det är dags för den riktiga cykeln. Med balanscykeln använder barnet sina fötter både för att få fart och för att bromsa. Erfarenheten visar att många barn snabbt hittar balansen, och därefter enklare kan gå över till en vanlig cykel. NTF rekommenderar balanscykel innan den trampdrivna tvåhjuliga cykeln och att helt hoppa över stödhjulen.
Tänk på att farten kan bli hög även i en liten nerförsbacke och det kan vara svårt att bromsa. Lösgrus och gropar i marken kan ställa till med problem. Använd hjälm och lek alltid i bilfria miljöer under vuxnas överinseende.
Tvåhjulig cykel
Vid 5-6 års ålder är barnet moget för en tvåhjuling. Köp inte en tvåhjuling med stödhjul, vänta istället tills barnet har den balans som krävs. Med stödhjul kommer barnet lätt upp i allt för höga hastigheter och om olyckan är framme kan det skadas allvarligt. Dessutom tvingar stödhjulen barnet att luta sig åt fel håll i kurvor vilket kan vålla problem när de tas bort.
När du ska köpa den första riktiga cykeln bör du ta med dig barnet så att ni kan prova ut en som är lagom stor. Mindre barn ska nå ner till marken med båda fötterna när de sitter på sadeln. För barn i skolåldern, med cykelvana, kan det räcka med att nå ned med ena foten. Barnets första cykel bör vara utrustad med fotbroms. Vänta med växlar och handbroms, barn har fullt upp med att hålla balansen, styra och bromsa.
Cykeln ska enligt lag vara utrustad med ringklocka och, om cykeln ska användas i mörker med belysning fram och bak, reflexer fram, bak och på hjulsidorna. Det är även bra med ett stöldmärkt lås och kedjeskydd. När den första cykeln med handbroms köps är det viktigt att bromshandtaget på styret passar barnets hand.