Bilen och bilens skyddssystem - bälten, krockkuddar och säten - är anpassade och dimensionerade efter en vuxen kropp. Barn är både bräckligare och mindre till storleken. De har dessutom andra proportioner än vuxna. Barn är därför mer utsatta vid en krock och behöver ett särskilt skydd i form av babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/-kudde, beroende på ålder. Enligt svensk lag ska alla som åker bil använda bilbälte, både i framsätet och baksätet. Barn kortare än 135 cm ska dessutom använda en särskild skyddsanordning; babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/-kudde. Skyddet ska vara typgodkänt, lämpligt för barnet samt monterat och användas som det är avsett.
Bakåtvänt är säkrast
Barn ska färdas bakåtvänt så länge som möjligt. Det är för att ett barns huvud är för stort och tungt i förhållande till vad nacken och musklerna orkar hålla emot. När man sitter framåtvänd vid en häftig inbromsning eller krock, fortsätter allt som inte sitter fast i bilen framåt tills något tar emot. Kroppen fångas upp av bilbältet men huvudet kastas framåt för att sedan slungas bakåt igen. Det är den knycken som barnets nacke inte klarar av. Barnet kan bryta nacken medan vi vuxna kan få whiplash-skador.
Därför ska barn åka bakåtvänt så länge som möjligt, upp till 4-5 års ålder. Först då är nackmuskulaturen tillräckligt utvecklad, och de flesta barn är för långa eller för tunga för en bakåtvänd stol.
Godkännande
För att använda en bilbarnstol i Sverige ska den vara godkänd, antingen enligt ECE R44 eller i-Size (UN R129). ECE R44 godkänner stolar upp till en viss vikt medan i-Size godkänner stolar baserat på barnets längd och en ungefärlig ålder. I-Size ställer högre krav på anpassning mellan stolen och bilen samt har förbättrade krocktester, bland annat krav på test vid sidokollision.
Det finns ingen anledning att byta ut en godkänd väl fungerande bilbarnstol som är godkänd enligt ECE R44, bara för att det finns ett nytt godkännande. ECE R44 och i-Size kommer att fungera parallellt under flera år.
I Sverige kan en stol även bli Plusgodkänd. Det är ett svenskt frivilligt kompletterande test, som garanterar att barnet inte utsätts för livshotande höga nackkrafter vid en frontalkollision. Under reglementet ECE R44 utfärdas Plusgodkännandet för viktklasserna 18kg eller 25kg, men även i-Size stolar behöver kompletteras med ett plusgodkännande för att säkerställa vilka nackkrafter barnet utsätts för vid en olycka.
Babyskydd
Som nyfödd och fram till ca 6-9 månaders ålder åker barnet i ett babyskydd. Det placeras bakåtvänt i fram- eller baksätet och monteras med bilens trepunktsbälte eller en bas som fästs med bilens bälte eller isofix. Med en bas är det lätt att lyfta ur och sätta i babyskyddet. Om krockkudden kopplats ur av auktoriserad verkstad eller med en så kallad nyckelavstängning, är passagerarplats fram en bra plats för babyskyddet, eftersom det ger god uppsikt över barnet om du är ensam förälder i bilen. Barnet hålls på plats av det bälte som hör till babyskyddet.
0 till 9 mån.
När barnet kan sitta själv utan stöd, eller när babyskyddet är urvuxet, är det dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol. Babyskyddet är urvuxet då barnets huvud sticker upp ovanför stolens kant, eller när viktgränsen är passerad.
Bilbarnstol
När barnet kan sitta stadigt utan stöd, är det dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol. Den monteras, med hjälp av underförankringsband och bilbältet eller isofix, bakåtvänd i fram- eller baksätet. Barnet hålls på plats av det bälte som hör till bilbarnstolen. Barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt, upp till 4-5 års ålder.
9 mån. till 4-5 år
Om krockkudden kopplats ur av auktoriserad verkstad eller med en så kallad nyckelavstängning, är passagerarplats fram en bra plats för bilbarnstolen, eftersom det ger god uppsikt över barnet om du är ensam förälder i bilen samt ger barnet mer plats för benen.
Vissa barn kan få trångt för benen, särskilt i baksätet, och sitter därför med böjda ben, ”skräddare” eller med benen upp på bilens säte – detta medför inga risker. Däremot är stolen urvuxen när barnets huvud sticker upp med en tredjedel ovanför kanten, ungefär i höjd med barnets ögon, eller när stolens viktgräns har passerats.
Bältesstol/-kudde
I bältesstol eller på bälteskudde åker barnet framåtvänt. Ett framåtvänt bilbarnskydd är dock aktuellt först när barnet inte längre kan åka bakåtvänt och tidigast vid 4-5 års ålder. Skyddet behöver inte monteras, men kan i vissa fall fästas i bilens isofix.
Läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde upp till 10-12 års ålder. Inte förrän i puberteten blir barnets kropp utvecklad och kan hålla bältet på plats utan hjälp av kudden.
5 till 10-12 år
Bältesstolen eller kudden hjälper till att anpassa bilens trepunktsbälte till barnets kropp. Så länge skelettet inte är färdigutvecklat behöver barnet lyftas upp så att bilbältet kan skydda kroppen. Kontrollera att bältet sträcks korrekt - nära halsen, över bröstbenet och ner över låren (inte över magen). Ju närmare kroppen bältet sitter, desto bättre skydd ger det. I många nya bilar kan man få integrerade bälteskuddar inmonterade när man beställer ny bil från fabrik. Dessa ger ett mycket bra skydd för barnet.
Krockkudde
Krockkudden på passagerarplatsen är i första hand dimensionerad för vuxna personer. När platsen ska användas av barn under 140 cm ska därför krockkudden kopplas ur, om inte biltillverkaren har andra rekommendationer.
Krockkudden ska alltid vara urkopplad för barn som sitter bakåtvänt. Sidokrockkuddar utgör ingen fara för barn i bakåt- eller framåtvänd bilbarnstol. Om krockkudden kopplats ur av auktoriserad verkstad eller med en så kallad nyckelavstängning, är passagerarplats fram en bra plats för barn i alla åldrar.
Montering
Montera alltid enligt stolens bruksanvisning. Stolen är testad och godkänd enligt den rätta monteringen, vilket gör att man inte vet vilka krafter barnet utsätts för eller vad som händer med stolen vid en felaktig montering. Monteringen underlättas med isofix och riskerna för felmontering minskar. En korrekt bältesmonterad bilbarnstol är lika säker som en stol monterad med isofix.
Barn med funktionsnedsättning
För små barn med funktionsnedsättning, som inte kan använda ett vanligt babyskydd, finns babyskydd som kan användas liggande. De ger dock tyvärr inte samma skydd som ett bakåtvänt babyskydd. För större barn finns särskilda skydd som är individuellt specialanpassade, både bakåtvända och framåtvända.
Om du köper begagnat
1. Kontrollera åldern på bilbarnstolen. Rekommenderad livslängd för en bilbarnstol är 10 år.
2. Leta upp bruksanvisningen, finns ofta på internet.
3. Inspektera skyddet.
4. Köp endast bilbarnstol av någon du känner och litar på. Är du osäker så köp hellre en ny. Ett skydd som varit med i en krock ska kasseras.
5. Kontrollera stolens godkännanden.