Personbilar står för den större delen av det totala trafikarbetet på svenska vägar och samsas ofta med oskyddade trafikanter. Trots bilindustrins tekniska framsteg med avancerade säkerhetssystem är personbilar fortfarande de fordon som oftast är involverade i trafikolyckor. En stor del av olyckorna orsakas av mänskliga faktorn och bilister bör fortsatt vara medvetna om de risker som finns samt ta ansvar för medtrafikanters säkerhet. Utmaningar med hastighetsefterlevnad och bilbältesanvändning kvarstår.
NTF anser att…
- Alla tillgängliga tekniska säkerhetssystem i fordonen ska vara standardutrustning i nya fordon.
- När dubbdäcksförbud föreslås i stadsmiljö ska dubbdäckens trafiksäkerhetsnytta vägas in i beslut.
- Det ska vara förbjudet att använda vinterdäck på sommarhalvåret.
- Krav ska införas på att reflexväst ska finnas lätt tillgänglig i alla bilar och användas om man vistas utanför bilen vid till exempel haveri, punktering eller liknande.
- Nya körkortsinnehavare ska 1-2 år efter att körkortet tagits, genomgå en kompletterande riskutbildning. Körkortsinnehavaren har då fått en viss erfarenhet och en större möjlighet att reflektera över olika risker i trafiken.
- Polisens övervakning av bältesanvändning och användning av bilbarnskydd ska öka.
- Barnsäkerhet ska ingå som en självklar del i biltillverkarnas utveckling av säkerhetssystem.
- Föräldrar ska få korrekt och saklig information om hur man bäst skyddar barn i bil, bland annat via mödravårds‐ och barnavårdscentraler och kunniga handlare. Information ska finnas på flertalet olika språk.
- Företag som anställer personer som ska framföra fordon i tjänsten ska regelbundet kontrollera att den anställde har ett giltigt körkort.
- Syntest ska krävas vid förnyelse av körkortet från 45 års ålder.