Hastigheten är en av de viktigaste faktorerna som styr trafiksäkerheten. Hastighet påverkar såväl sannolikheten att bli inblandad i en olycka som hur allvarliga skador man får vid en eventuell olycka. Olycksrisken ökar kraftigt med hastigheten; till exempel är risken för dödsfall fem gånger högre vid 50 km/tim än vid 30 km/tim. Transportsystemetet ska vara utformat utifrån kunskapen om människokroppens förmåga att klara krockvåld. Det ska vara lätt att göra rätt i trafiken och misstag ska inte straffas med döden. Genom hastighetsdämpande åtgärder som sänkt hastighetsbegränsning och fysiska åtgärder kan vi få positiv effekt på skaderisken i trafiken.
NTF anser att…
- Hastighetsgränserna ska vara konsekventa och anpassade till vägens standard och utformning, vara baserade på det krockvåld som människan tål och kännas motiverade av trafikanterna.
- Lokala sänkningar av hastighetsgränser på landsvägar i anslutning till bebyggelse där det finns gående och cyklister ska öka.
- Korsningspunkter med gående och cyklister ska vara hastighetssäkrade till 30 km/tim.
- Bashastigheten i tätort ska vara 30 km/tim.
- Antalet manuella hastighetskontroller ska öka.
- Utbyggnaden av trafiksäkerhetskameror (ATK) ska fortsätta, även i tätort.
- Sträckmätning med ATK ska införas på särskilt utsatta vägavsnitt. Förarens medelhastighet mellan två kameror mäts och analyseras, vilket ger en effektivare hastighetsefterlevnad på hela sträckan.
- Bötesbelopp för hastighetsöverträdelser ska vara utformade så att det spelar en avgörande roll för trafikanternas val av hastighet.