Du kan välja mellan att utbilda dig privat eller på någon trafikskola. Du kan också kombinera dessa båda sätt. Det är ett alternativ som vi rekommenderar för både teoristudier och övningskörning. Trafikskolornas teorilektioner i kombination med att läsa privat ger många gånger en mycket stabil grund att stå på inför körkort B. En obligatorisk del i utbildningen är en riskutbildning i två steg. Båda delarna är obligatoriska och har en fyraårig giltighetstid.
Grundkravet för körkort med behörighet BE är att du innehar körkort för personbil B. Dessutom måste Du ha ett gällande körkortstillstånd. Du måste vara permanent boende i Sverige eller har studerat här i minst sex månader. Har du ett körkort utfärdat i någon annan EES-stat måste du byta detta till ett svenskt körkort.
Körkortsbehörigheten BE ger rätt att köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg och en eller flera släpvagnar kopplat till sådan bil, förutsatt att släpvagnens eller släpvagnarnas sammanlagda totalvikt inte överstiger 3 500 kg. Släpet får aldrig väga mer än vad bilen får dra enligt registreringsbeviset. Bil max 3500 kg + släp max 3500 kg.
Du kan välja mellan att utbilda dig privat eller på någon trafikskola. Du kan också kombinera dessa båda sätt. Det är ett alternativ som vi rekommenderar för både teoristudier och övningskörning. Trafikskolornas teorilektioner i kombination med att plugga privat ger många gånger en mycket stabil grund att stå på inför körkort BE.
Provet bokas och genomförs hos Trafikverket och består av ett kunskapsprov och ett körprov. Kunskapsprovet består av 65 frågor varav minst 52 måste vara rätt besvarade. Körprovet består av en säkerhetskontroll samt praktisk körning och tar minst 25 minuter.
Du som har tagit körkort med behörighet B före den 1 juli 1996 och haft det i obruten följd sedan dess har inte någon övre begränsning för vad din personbil får väga. Körkort med behörighet BE som är utfärdat före den 19 januari 2013 ger fortsatt rätt att dra släp oavsett vikt.
Vill du ha mer kunskap? Här finns länkar till material, rapporter och andra källor för mer kunskap.
Personbilister
NTF Anser: Om personbilisterHur tar jag körkort
TransportstyrelsenGodkända utbildare
Transportstyrelsen