Utbildning är en av våra viktiga metoder för att förbättra trafiksäkerheten. Utbildning kan handla om körkortsutbildning men det kan också t ex vara utbildning av barn i skolan, äldre trafikanter i studiecirklar eller nya svenskar i SFI-utbildning. På de här sidorna har vi koncentrerat oss på körkortsutbildning för olika fordonskategorier.
OBS! Nya tillfälliga bestämmelser! Har du ett godkänt kunskapsprov (giltigt 20 mars 2020) är det godkänt i sex månader från dagen du gjorde provet. Gör du ett godkänt kunskapsprov från 1 mars till 30 september 2020 är det godkänt i sex månader från dagen du gjorde provet.
Det har gjorts en hel del forskning om hur utbildningen skall vara utformad för att man skall få de bästa effekterna. När det gäller körkortsutbildning har man konstaterat att det inte är förmågan att manövrera sitt fordon som är avgörande för trafiksäkerheten. Grunderna för manövreringen är ganska okomplicerade att lära in för de allra flesta. Istället är det insikterna om vad som är säkert och vad som är farligt som är avgörande tillsammans med att man på ett säkert sätt får möjlighet att bygga upp erfarenhet och rutin ute i verklig trafik.
Det är viktigt att inse vilken betydelse ens egna förutsättningar, tex personlighet, kön, ålder och grupptillhörighet har för vilka beslut man tar i trafiken. Avgörande för hur bra det skall gå ute i trafiken är också att man är motiverad att köra med stora säkerhetsmarginaler, dvs hålla en säker hastighet, använda bilbälte, köra nykter, hålla avstånd och på andra sätt se till att man kan undvika att bli inblandad i allvarliga olyckor.
En stor del av förarutbildningen har förändrats från att tidigare fokusera på fordonsmanövrering och att lära sig regler till att handla om riskmedvetande, insikter och förutseende. Stora delar av det man behöver lära sig är komplicerat och svårt att hantera och förstå om man väljer att utbilda sig privat. Från NTF rekommenderar vi att man som elev nyttjar den professionalitet och kompetens som finns i trafikskolorna och på trafikövningsplatserna både för teorin och för den praktiska körningen. Samtidigt är det viktigt att man skaffar sig rutin och erfarenhet bakom ratten. Mycket erfarenhet gör att man kan klara många trafiksituationer ”med ryggmärgen” och får större möjligheter att vara förutseende, samspela med andra trafikanter och i tid upptäcka risker. NTF rekommenderar därför att man kombinerar en professionell utbildning i trafikskola och på trafikövningsplats med att övningsköra mycket privat. Trafikskolorna hjälper till med att lägga upp en bra och individuellt anpassad plan för detta.
Vill du ha mer kunskap? Här finns länkar till material, rapporter och andra källor för mer kunskap.
Förarutbildningen
NTF Anser: Om personbilisterHur ta körkort...
TransportstyrelsenGodkända utbildare
TransportstyrelsenInnehåll på sidan: