Grattis, ditt barn är nu 4,5 år! Baklänges är fortfarande bäst men i takt med att barnet växer finns nu möjligheten att byta till framåtvänd bältesstol eller bälteskudde. Kanske har du börjat öva på att cykla med ditt barn? Glöm inte att hjälmen ska ha ett grönt spänne.
Här har vi samlat information och tips anpassat till ditt barns ålder som handlar om trafiksäkerhet. Du kan alltid höra av dig till ditt lokala NTF-förbund om du har några frågor eller skicka en fråga direkt till oss. Lycka till med ditt trafiksäkerhetsarbete!
En 4,5-åring kan lära sig att klara många saker själv, men kan ha svårt att bedöma risker och förutse konsekvenser, vilket blir särskilt tydligt i trafiken. Allt eftersom barn växer blir balansen bättre och de springer och hoppar gärna överallt och glömmer lätt att se sig för. I den här åldern kan barn lära sig vissa trafikregler men tänker inte på dessa om en boll rullar ut i gatan. Prata med ditt barn om vad som händer i trafiken, när man måste se sig för lite extra, hur och vart man går i olika trafikmiljöer. Små barn kan tolka saker bokstavligt. Uppmaningen "Se upp"! - när vi menar "Här kommer en bil!" - kan få barnet att titta uppåt, istället för ut på gatan. Var tydlig när du pratar med barnet om vilka regler som gäller i trafiken.
Kom ihåg! I Sverige har vi en lag som säger att barn som färdas i bil och är kortare än 135 centimeter måste använda en särskild skyddsanordning – babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/-kudde. Detta gäller även korta sträckor och låga hastigheter. Det är förbjudet och livsfarligt att ett barn sitter i knät på någon under bilfärd.
Eftersom ditt barn växer behöver du regelbundet kontrollera så att inställningarna på stolen är rätt. Kontrollera att höjden på stolens internbälte är i höjd med barnets axel, eller något högre, när barnet sitter i stolen.
Den bakåtvända bilbarnstolen är för liten:
- När man höjt nackstödet till högsta läget och barnets huvud sticker upp med en tredjedel ovanför kanten, ungefär i höjd med barnets ögon.
- När barnets axlar slår i den undre kanten på nackstödet då det är i högsta läget.
- När stolens rekommenderade viktgräns eller längdgräns har uppnåtts. Det är alltså inte barnets böjda ben som avgör om stolen är för liten. Det är inte farligt att sitta med böjda ben.
Detta är några riktlinjer att luta sig mot men det är alltid jätteviktigt att läsa användarmanualen för din specifika bilbarnstol för att uppnå maximal säkerhet i bilen. Alla barn är olika.
Tänk på att om du har en bakåtvänd bilbarnstol i framsätet så måste krockkudden alltid kopplas ur.
Observera att barn under 140 cm som åker framåtvänt, kan skadas av krockkudden i framsätet vid en kollision, och därför bör krockkudden kopplas ur. Detta gäller dock inte alla krockkuddar i framsätet så läs i bilens användarmanual eller kontakta din biltillverkare för att kontrollera vad som gäller för just din bil. Sidokrockkudde och sidokrockgardin utgör inte någon fara för barnet.
Barn bör åka framåtvänt i bältesstol eller bälteskudde tidigast vid 4-5 års ålder, när de inte längre kan åka bakåtvänt. Bältesstolen eller bälteskudden kräver oftast ingen montering men kan ibland fästas i bilens Isofix-fästen. Läkare rekommenderar att bältesstol/kudde används fram till 10–12 års ålder, då barnets kropp är tillräckligt utvecklad för att bilbältet ska sitta korrekt utan stöd. Så länge skelettet inte är färdigutvecklat behöver barnet lyftas upp och positioneras mot bilens bälte, så att bilbältet kan skydda kroppen.
Båda bältesstolen och bälteskudden är lika säkra om de uppfyller aktuella godkännanden, men då en bältesstol har ryggstöd ger den ofta bättre komfort och positionering av bältet.
För att bilresan ska bli säker för ditt barn finns det andra saker att kontrollera förutom stolen, till exempel lastsäkringen.
Inga elefanter i bilen är en gammal kampanj som syftar till att få fler att använda bältet. En obältad person i baksätet motsvarar nämligen cirka 3 ton krockvikt, alltså som en elefant.
Alla lösa föremål ökar med 40 gånger sin egen vikt i 50 km/timmen. En väska, vattenflaska eller mobiltelefon som ligger löst i bilen, och slungas i väg vid en kraftig inbromsning eller krock kan göra väldigt mycket skada.
En avstängd bil ökar mycket snabbt till höga temperaturer en vanlig sommardag. Lämna därför aldrig små barn ensamma i bilen, då de kan drabbas av värmeslag.
Det gäller även om du bara ska springa ut och göra snabba ärenden.
Samma gäller för husdjur i bilen, som också påverkas av värmen i bilen.
På vintern kan tvärtom bilen vara kall, och många behåller därför tjocka kläder på, eller stoppar om med filtar under bältet.
Detta gör att bältet kommer för långt ifrån kroppen, vilket gör att det inte skyddar lika bra vid en krock. Tar för vana att knäppa upp vinteroveraller och jackor och dra åt bältet ordentligt. Är det kallt kan du till exempel lägga en filt över barnet.
Även om det är ett tag kvar tills ditt barn ska ut själv på äventyr är det bra att redan nu börja öva på att gå säkert i trafiken. Använd alltid trottoar när det finns, om inte så lär ditt barn att man ska gå på vänster sida och att det är viktigt att hålla en vuxen i handen.
Vid ett obevakat övergångsställe, alltså utan trafikljus är det extra viktigt att se sig för innan man går över. Bilar måste stanna för gående, men lär ditt barn att man ändå alltid ska stanna och se sig för. Först när bilen stannat kan ni gå över. Här kommer två ramsor ni kan lära er tillsammans och använda innan ni korsar vägen:
Inga bilar
Inga troll
Titta noga åt båda håll
Först så ser vi till vänster
Sen så ser vi till höger
Sen så ser vi till vänster igen och är det klart kan vi gå över
Vid ett övergångsställe med trafikljus gäller det såklart också att titta efter bilar, men även lära sig vad röd och grön gubbe betyder. Här är en sång från Barnens trafikklubb med Anita och Televinken som ni på ett kul sätt kan öva på röd och grön gubbe.
Melodi: Björnen sover
Röda gubben, röda gubben, röda gubben lyser
Stanna och stå stilla
Annars går det illa
Röda gubben, röda gubben, röda gubben lyser
Gröna gubben, gröna gubben, gröna gubben lyser
Se dig för sen går du
Är det grönt så får du
Gröna gubben, gröna gubben, gröna gubben lyser
Att cykla med småbarn är enklare än man kanske tror. Idag finns många olika varianter av tillbehör till cykeln där ditt barn kan färdas säkert.
Om du är sugen på en cykelvagn så kan du kolla in vår marknadsöversikt först, där alla finns listade och bland annat se vilka som är säkerhetstestade.
Balanscykel
En balanscykel, även kallad springcykel, är en liten cykel utan trampor, som används av barn innan det är dags för den riktiga cykeln. Med balanscykeln använder barnet sina fötter både för att få fart och för att bromsa. Erfarenheten visar att många barn snabbt hittar balansen, och därefter enklare kan gå över till en vanlig cykel. NTF rekommenderar balanscykel innan den trampdrivna tvåhjuliga cykeln och att helt hoppa över stödhjulen.
Tänk på att farten kan bli hög även i en liten nerförsbacke och det kan vara svårt att bromsa. Lösgrus och gropar i marken kan ställa till med problem. Använd hjälm och lek alltid i bilfria miljöer under vuxnas överinseende.
Tvåhjulig cykel
Vid 5-6 års ålder är barnet moget för en tvåhjuling. Köp inte en tvåhjuling med stödhjul, vänta istället tills barnet har den balans som krävs. Med stödhjul kommer barnet lätt upp i allt för höga hastigheter och om olyckan är framme kan det skadas allvarligt. Dessutom tvingar stödhjulen barnet att luta sig åt fel håll i kurvor vilket kan vålla problem när de tas bort.
När du ska köpa den första riktiga cykeln bör du ta med dig barnet så att ni kan prova ut en som är lagom stor. Mindre barn ska nå ner till marken med båda fötterna när de sitter på sadeln. För barn i skolåldern, med cykelvana, kan det räcka med att nå ned med ena foten. Barnets första cykel bör vara utrustad med fotbroms. Vänta med växlar och handbroms, barn har fullt upp med att hålla balansen, styra och bromsa.
Cykeln ska enligt lag vara utrustad med ringklocka och broms, om cykeln ska användas i mörker med belysning fram och bak, reflexer fram, bak och på hjulsidorna. Det är även bra med ett stöldmärkt lås och kedjeskydd. När den första cykeln med handbroms köps är det viktigt att bromshandtaget på styret passar barnets hand.
Oavsett om ett barn cyklar själv eller blir skjutsad i en särskild anordning eller vagn så ska hjälm användas då de är under 15 år. Detta gäller alltså även cykelkärra/vagn och lådcykel. Självklart rekommenderar vi även alla över 15 år att använda cykelhjälm.
Små barn bör använda så kallade småbarnshjälmar, som är särskilt framtagna för yngre barn. Barn skiljer inte alltid på cykling och lek, vilket lett till flera tragiska olyckor där barn som lekt med cykelhjälm på sig har fastnat i klätterredskap eller träd och blivit hängande.
Småbarnshjälmen ger samma skydd som en vanlig cykelhjälm, men har ytterligare en funktion: den har ett grönt spänne som löser ut vid en viss belastning (cirka tio kg). Spännet är till för att förhindra kvävningsolyckor och löser ut om barnet fastnar i en klätterställning eller liknande.
En godkänd småbarnshjälm ska vara märkt med CE EN 1080, en godkänd cykelhjälm ska vara märkt CE EN 1078. Folksam gör dessutom kompletterande tester av cykelhjälmar där man särskilt undersöker hur hjälmarna klarar sneda islag (som är vanligt vid cykelolyckor). Testerna visar att det finns stora skillnader mellan olika cykelhjälmar, hur väl de ger skydd mot rotationsvåld. Läs mer här.
Småbarnshjälmen rekommenderas för barn upp till cirka sju år.
Visste du att en förare kan ser dig med reflex på hela 125 meters avstånd? Detta jämfört med utan reflex och med mörka kläder, då föraren ser dig först på 20–30 meters avstånd med halvljuset, eller med ljusa kläder från 60 meter.
Samma gäller en barnvagn. Om du puttar en vagn framför dig, som inte har reflexer på, och ska korsa en väg, finns det alltså stor risk att en förare inte hinner bromsa.
Ungefär hälften av alla gångtrafikanter som omkommer gör det i gryning, skymning eller mörker.
Genom att bära reflexer syns du bättre och minskar risken betydligt för att råka ut för en olycka. Detta gäller oavsett om du går på landsvägar eller upplysta gator och gångbanor i tätort.
Tänk på att det även blir mörkt på sommarhalvåret!