Grattis, ditt barn är nu 14 år! Tiden med moppe och A-traktor närmar sig med stormsteg. Barnet rör sig helt på egen hand i trafiken och här har du en viktig roll i att påverka din ungdom att fatta bra, säkra beslut och skapa goda vanor. Snart gäller inte längre lagen om cykelhjälm så glöm inte att påminna ditt barn om vikten med att fortsätta använda cykelhjälm.
Här har vi samlat information och tips anpassat till ditt barns ålder som handlar om trafiksäkerhet. Du kan alltid höra av dig till ditt lokala NTF-förbund om du har några frågor eller skicka en fråga direkt till oss. Lycka till med ditt trafiksäkerhetsarbete!
Din tonåring närmar sig en ny fas i livet – snart 15 år och kanske redo för ett eget fordon, självständig rörelse i trafiken och kanske nya frågor kring alkohol lyfts upp i umgängeskretsarna. Som förälder spelar du en avgörande roll för att guida din tonåring genom dessa förändringar på ett säkert sätt. Och även om din tonåring börjar bli mer och mer självständig är den fortfarande en oerfaren trafikant.
I 15-årsåldern, när mopedkörning blir aktuell, ökar risken för olyckor. En ordentlig förarutbildning med både teori och praktik är därför viktig. Som förälder är det viktigt att diskutera trafikrisker, vilka konsekvenser olika beteenden kan få och hur man visar hänsyn i trafiken. Genom att lägga grunden för ett trafiksäkert tänkande kan du hjälpa din tonåring att göra kloka och säkra val i trafiken.
Din tonåring vet säkert redan att hjälm är ett måste, att det är farligt att trimma mopeden och att man aldrig ska köra påverkad.
Men visste du att tonåringars hjärnor utvecklas långsamt, och att deras konsekvenstänkande inte är helt färdigutvecklat förrän vid 25 års ålder? Detta innebär att de ofta agerar impulsivt, tar onödiga risker och har svårt att planera långsiktigt.
Finns det då något du som förälder kan göra? Absolut! Du har en avgörande roll. Genom att sätta tydliga gränser, ha öppna samtal och vara konsekvent kan du påverka din tonårings attityder och beteenden i trafiken. Din insats kan vara avgörande för att din tonåring får en trygg och säker framtid med både moped och A-traktor.
En mopedist som använder hjälm korrekt har goda chanser att överleva en olycka om hastigheten inte överstiger 45 km/tim. Hjälmen är den viktigaste och faktiskt den enda skyddsutrustningen en mopedist har och huvudskador utgör en stor del av de allvarligaste skadorna vid mopedolyckor. Därför är det lag på att både förare och passagerare ska bära en godkänd hjälm som är E- eller SIS-märkt.
Trafikverket har tagit fram material som riktar sig till skolor men innehållet kan också vara värdefullt för dig som förälder. Materialet tar upp viktiga frågor som grupptryck, alkohol och att våga säga nej – allt som kan vara till hjälp när du stöttar din tonåring att göra bra val i trafiken.
Moped, A-traktor och mopedbil är populära fordon bland ungdomar. Men innan du låter ditt barn framföra något av dessa fordon är det några saker du behöver ha koll på.
För att få köra en moped klass II ska ditt barn ha fyllt 15 år och ha förarbevis för moped. Trafikreglerna för moped klass II är desamma som för cykel och den får gå i högst 25 km/tim. Moped klass II ska inte registreras och saknar därför registreringsskylt.
För moped klass I, mopedbil och A-traktor krävs dock ett AM-körkort (eller körkort med högre behörighet eller traktorkort). För att ta mopedkörkort måste ditt barn gå en utbildning hos en trafikskola. Mopeden får gå i en hastighet av högst 45 km/tim. En A-traktorn får gå i högst 30 km/tim.
Glöm inte att moped klass I, mopedbil och A-traktor ska vara registrerade och ha en registreringsskylt (var skylten ska sitta skiljer sig åt mellan fordonen), fordonen ska också vara trafikförsäkrade för att få köras. Mopedbilen och A-traktorn ska dessutom ha en LGF-skylt baktill eftersom de är långsamtgående fordon.
En mopedbil är oftast registrerad som en moped klass I och konstruerad för en hastighet av högst 45 km/tim. Tänk på att mopedbilens täckande kaross kan ge en falsk känsla av trygghet. I jämförelse med bilar är mopedbilens kaross mycket svagare och säkerhetsbältena sämre. Dessutom saknar mopedbilen (eller har undermåliga versioner) av krockkudde och stötdämpande zoner.
Glöm inte att påminna ditt barn om att det är lag på att ha hjälm när man kör moped, det gäller även passagerare. I mopedbil och A-traktor gäller bilbälte.
Kolla gärna på vår film om Grupptryck, trimning och alkohol i trafiken!
Syfte:
Den här övningen hjälper tonåringen att tänka på sitt ansvar i trafiken och reflektera över konsekvenserna av att köra trimmat eller påverkat, samt att åka med påverkade förare.
Sitt ner tillsammans med din tonåring och låt dem skriva ett brev till sitt framtida jag, ungefär 5–10 år fram i tiden. I brevet ska de reflektera och resonera kring varför de aldrig kommer att göra något av följande:
Be din tonåring att skriva ned sina argument för varje punkt och reflektera över vilka konsekvenser dessa handlingar kan få, både för dem själva och andra i trafiken.
- Vad kan hända om man kör påverkad eller åker med någon som är påverkad?
- Vilka långsiktiga konsekvenser kan dessa val ha på mitt liv?
Efter att din tonåring har skrivit sitt brev, läs det tillsammans och diskutera de olika argumenten. Du som förälder kan ställa följande frågor för att fördjupa diskussionen:
Var och när får man köra elsparkcykel?
Elsparkcykeln får köras på cykelbanor, och där det inte finns, på vägar. Är hastighetsgränsen max 50 km/h får du välja att köra på vägen även om cykelbana finns, om du är över 15 år. Fordonet ska köras i gångfart (5–7 km/h) på gågator och gångfartsområden, du får inte köra på trottoarer. Parkera aldrig elsparkcykeln på gångbanor eller cykelbanor, samma regler gäller som för cykel.
Som förälder bör du försäkra dig om att din tonåring känner till reglerna, kan hantera fordonet och alltid använder hjälm. Barn under 15 år måste enligt lag använda hjälm. Cykelhjälmen förhindrar 60 procent av alla cykelrelaterade huvudskador som leder till kroniska besvär. Dessutom förhindrar hjälmen nära 4 av 10 allvarliga ansiktsskador.
Säkerhetstips:
Visste du att en förare kan ser dig med reflex på hela 125 meters avstånd? Detta jämfört med utan reflex och med mörka kläder, då föraren ser dig först på 20–30 meters avstånd med halvljuset, eller med ljusa kläder från 60 meter.
Samma gäller en barnvagn. Om du puttar en vagn framför dig, som inte har reflexer på, och ska korsa en väg, finns det alltså stor risk att en förare inte hinner bromsa.
Ungefär hälften av alla gångtrafikanter som omkommer gör det i gryning, skymning eller mörker.
Genom att bära reflexer syns du bättre och minskar risken betydligt för att råka ut för en olycka. Detta gäller oavsett om du går på landsvägar eller upplysta gator och gångbanor i tätort.
Tänk på att det även blir mörkt på sommarhalvåret!
Innehåll på sidan: