Trafiksäkra barn - en föräldraguide: 10 år

Grattis, ditt barn är nu 10 år! I den här åldern klarar många barn av att gå själva till skolan och sina aktiviteter i måttligt trafikerade miljöer. En del barn kan också vara redo för att cykla på egen hand. Öva på att cykla med ditt barn så att det får vana att vistas i trafiken. 

Här har vi samlat information och tips anpassat till ditt barns ålder som handlar om trafiksäkerhet. Du kan alltid höra av dig till ditt lokala NTF-förbund om du har några frågor eller skicka en fråga direkt till oss. Lycka till med ditt trafiksäkerhetsarbete!

Trafikmiljön ser olika ut och barn är olika, det är därför svårt att ange en ålder då de flesta barn klarar att vistas i trafiken på egen hand. En grov tumregel kan vara att barn kan gå till skolan i måttligt trafikerade miljöer vid 9–10 års ålder. Men även yngre barn kan cykla till skolan, aktiviteter och kompisar om det finns säkra, trygga och sammanhängande cykelbanor med säkra korsningar och passager. Ytterligare en faktor är barns vana vid att vara i trafiken. Att klara av att cykla på egen hand kommer dock inte av sig själv utan förutsätter träning och erfarenhet eftersom barn inte har fullt utvecklat abstrakt tänkande förrän de är 10-11 år. 

Barn i bil - vad gäller för 10-åringen?

Montering bältesstol

Läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde upp till 10-12 års ålder. Inte förrän i puberteten blir barnets kropp utvecklad och kan hålla bältet på plats utan hjälp av kudden. Så fortsätt att använda bältesstolen eller bälsteskudden. Skyddet behöver inte monteras, men kan i vissa fall fästas i bilens isofix. Oavsett om isofixfästen används eller inte så är det bilens bälte som håller fast barnet i skyddet. Bältesstolen/kudden hjälper till att anpassa bilens trepunktsbälte till barnets kropp. Så länge skelettet inte är färdigutvecklat behöver barnet lyftas upp och positioneras mot bilens bälte, så att bilbältet kan skydda kroppen. Bältesstolen/kudden gör att bilbältet löper rätt och att höftdelen av bältet hålls ner mot barnens lår och inte tränger in i magens mjukdelar. Ju närmare kroppen bältet sitter, desto bättre skyddar det barnet. Bältet ska dras åt när man har satt fast det. Dra bältet under hornen, INTE över och placera det på axeln, INTE under armen. Misstagen kan göra att bältet skyddar betydligt sämre vid en kollision.

Läs de svenska rekommendationerna för barn i bil

 

Kom ihåg! I Sverige har vi en lag som säger att barn som färdas i bil och är kortare än 135 centimeter måste använda en särskild skyddsanordning – babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/-kudde. Detta gäller även korta sträckor och låga hastigheter. Det är aldrig okej att ett barn sitter i knät på någon under bilfärd. 

Lekfordon 

Lekfordon är fordon som inte kan eller får gå fortare än 6 km/tim, ungefär samma hastighet som gångfart. Lekfordon är främst avsedda för barn upp till 14 år.Barn som använder lekfordon har samma skyldigheter som gående i trafiken. Det betyder att de ska hålla sig på gångbanan, eller om det saknas, gå på vänster sida av vägen. Som förälder är det viktigt att hålla ditt barn under uppsikt och se till att de följer dessa regler.

De vanligaste lekfordonen är: 

- Sparkcykel

- Skateboard

- Rullskridskor

- Trehjuling

 

Övning och bingo: hur upplever ditt barn sin skolväg?

För de barn som bor nära skolan är det bästa alternativet, ur miljö- och hälsosynpunkt, att gå eller cykla. Att skjutsa barnen till skolan gör att det blir mycket trafik kring skolan och ökar föräldrars oro för sina barns trygghet och säkerhet. Idag är det endast 20% av alla barn och ungdomar som når upp till folkhälsomyndighetens rekommendationer att vara fysiskt aktiva i minst 60 minuter per dag. Studier visar även att barn som cyklar eller går till skolan presterar bättre i skolan än om de blir skjutsade. Genom att inventera skolvägar så kan ni se risker och brister, men det kan även göra ditt barn säkrare i trafiken men också mer självständig. Den här övningen syftar till att hjälpa dig som förälder att förstå hur ditt barn upplever sin skolväg och vad som kan göras för att förbättra säkerheten.

 

Steg 1: Diskutera barnets skolväg

Sätt er ner tillsammans och prata om hur ditt barn tar sig till skolan. Gå igenom följande frågor:

Hur tar ditt barn sig till skolan?

Går, cyklar, tar bussen eller åker bil?

Nackdelar med att gå eller cykla till skolan själv

Vad tycker ditt barn är jobbigt eller svårt med att gå eller cykla ensam till skolan? Varför känner hen så?

Fördelar med att gå eller cykla till skolan

Vad tycker ditt barn är positivt med att gå eller cykla? Vad gör det roligt eller bra?

Steg 2: Inventera skolvägen

Ta en promenad eller cykeltur tillsammans och undersök skolvägen. Svara på följande frågor:

Finns det något som känns svårt eller obehagligt på vägen?

Känner ditt barn oro eller obehag på vissa delar av vägen? Är det något ni båda tycker är en risk eller svårighet?

Hur är trafiksituationen?

Är det lätt att ta sig över vägar där det kör bilar? Finns det övergångsställen eller trafikljus?

Finns det tillräckligt med skyltar för att göra trafiken tryggare?

Finns det gång- och cykelbanor?

Är det tydligt separerade gång- och cykelvägar? Hur ser infrastrukturen ut?

Vad kan förbättras?

Är det något specifikt på vägen som kan göras bättre för att öka säkerheten?

För att göra övningen roligare kan ni spela vårt trafikbingo när ni går eller cyklar. Se hur många olika trafikskyltar ni kan hitta längs vägen och lär er vadde betyder!

Steg 3: Reflektera och planera

Efter att ni inventerat skolvägen, reflektera över era upplevelser tillsammans:

Vad kan du som förälder göra för att öka tryggheten?

Finns det något du som förälder kan göra för att ditt barn ska känna sig tryggare på skolvägen? Exempelvis att följa med en bit på vägen, ha tydliga regler eller öva på trafikregler tillsammans?

Vad skulle du vilja ändra?

Finns det något du skulle vilja ändra på själva skolvägen för att göra den säkrare? Kanske kontakta kommunen om vissa risker, eller prata med skolan om trafiksituationen?

 

Ställ bilen och cykla istället!

Börjar ditt barn bli redo att cykla själv till skolan? Om du ska låta ditt barn göra det beror framför allt på hur vägen till skolan eller skolskjutsen ser ut, men också hur ditt barn är.

Om det är cykelbana hela vägen är det en bra idé att låta barnet cykla. Om trafiken är starkt begränsad och i låg hastighet kanske barnet kan cykla, men fundera en gång extra! Kanske kan man börja med att låta barnet cykla en del av vägen? Viktigt är också att barnet cyklat mycket innan, tillsammans med dig som förälder eller någon annan vuxen.

Trafikolyckor med barn sker oftare på fritiden än på väg till skolan, troligen för att vi vuxna pratar mycket om skolvägen. Fundera också på hur ditt barn tar sig till fotbollsplanen, lekplatsen, kompisar mm. Är vägen säker? Är det OK att cykla eller är det bättre att gå?

Kom ihåg! Cykeln ska enligt lag vara utrustad med ringklocka och, om cykeln ska användas i mörker med belysning fram och bak, reflexer fram, bak och på hjulsidorna. Det är även bra med ett stöldmärkt lås och kedjeskydd. När den första cykeln med handbroms köps är det viktigt att bromshandtaget på styret passar barnets hand.

 

Trafiksäker på cykel och elsparkcykel

Cykla i din närmiljö

Cykla säkert i trafiken

Säker på elsparkcykel

 

 

 

Cykelns bästa vän, hjälmen!

Enligt lag måste barn under 15 år använda hjälm. Cykelhjälmen minskar risken för huvudskador med 60 procent, vilket kan förhindra allvarliga och långvariga konsekvenser. Hjälmen skyddar också mot nästan 4 av 10 allvarliga ansiktsskador.

Det är lika viktigt att bära hjälm som vuxen, särskilt om du har barn. Som vuxen har du ett ansvar att vara en god förebild. Istället för att säga till dina barn: "Jag är vuxen, jag behöver inte ha hjälm", sätt på dig hjälmen och visa att den är till för alla – inte bara för barn. En hjälm kan vara avgörande för din säkerhet om olyckan skulle vara framme.

 

 

 

Dags att börja åka elsparkcykel? Tänk på detta!

Var och när får man köra elsparkcykel?

Elsparkcykeln är inte ett fordon som är byggt för barn. Den höga hastigheten och fordonets tyngd gör det svårt för ett barn att manövrera elsparkcykeln. Fordonet klassas dock som en cykel och det finns ingen lagstadgad åldersgräns för när man får köra det. Uthyrare i Sverige har ofta en 18-årsgräns. Om du som förälder överväger att låta ditt barn köra elsparkcykel är det viktigt att du försäkrar dig om att ditt barn vet vilka regler som gäller:

Elsparkcykeln får köras på cykelbanor, och där det inte finns, på vägar. Fordonet ska köras i gångfart (5–7 km/h) på gågator och gångfartsområden, man får inte köra på trottoarer. Man får aldrig parkera elsparkcykeln på gångbanor eller cykelbanor, samma regler gäller som för cykel. 

Säkerhetstips:

  • Öva tillsammans med ditt barn innan de kör i trafiken, särskilt på att gasa och bromsa.
  • Öva på att anpassa hastigheten efter underlag och sikt.
  • Använd alltid hjälm, lag upp till 15 år.
  • Kontrollera att elsparkcykeln inte överstiger 20 km/h och 250 watt.
  • Parkera inte på gång- eller cykelbanor.
  • Åk aldrig två på en elsparkcykel.

 

Mer om elsparkcykel hittar du här!

Säkerhet på elsparkcykel (för dig som förälder)

Mörker + reflex = sant

Visste du att en förare kan ser dig med reflex på hela 125 meters avstånd? Detta jämfört med utan reflex och med mörka kläder, då föraren ser dig först på 20–30 meters avstånd med halvljuset, eller med ljusa kläder från 60 meter.

Samma gäller en barnvagn. Om du puttar en vagn framför dig, som inte har reflexer på, och ska korsa en väg, finns det alltså stor risk att en förare inte hinner bromsa.

Syns med reflexer

Ungefär hälften av alla gångtrafikanter som omkommer gör det i gryning, skymning eller mörker.

Genom att bära reflexer syns du bättre och minskar risken betydligt för att råka ut för en olycka. Detta gäller oavsett om du går på landsvägar eller upplysta gator och gångbanor i tätort.

Tänk på att det även blir mörkt på sommarhalvåret!

Tänk på detta:

  • Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom du då syns tydligare när bilen har halvljuset på. Och vill du vara säker på att synas riktigt bra så komplettera med en reflexväst.
  • Reflexen kan bli repig och sliten och då reflekterar den sämre. Du kan kontrollera att reflexen fungerar bra genom att lysa på den på cirka fyra meters håll. Byt gärna ut dina reflexer varje år.
  • Enligt lag ska det i mörker finnas reflexer på cyklar, mopeder, rullstolar och elsparkcyklar. Tänk på att även barnvagnen och hunden behöver synas!