Huvudet är det ömtåligaste vi har. Även en måttlig stöt kan skada hjärnan. Att använda cykelhjälm är ett billigt och enkelt sätt att göra din cykeltur säkrare.
Här ger vi dig några råd när du ska köpa en cykelhjälm
Folksam har under flera år testat olika cykelhjälmar, bland annat modeller med MIPS-teknik. Testerna visar även hur hjälmen skyddar vid sneda islag och rotation, vilket är kritiskt för hjärnskakning. Även Länsförsäkringar har i samarbete med forskare på Kungliga tekniska högskolan testat hjälmar utifrån denna testmetod och i två olika hastigheter.
Rotationsskydd (t.ex. MIPS, WaveCel) fungerar som ett extra inre skal i hjälmen. Det är ett inre skal som har en viss rotationsacceptans och fördelar därmed kraften vid sneda islag och rotationsvåld. Med MIPS reduceras nedslagskraften med upp till 40 procent jämfört med en hjälm utan MIPS. Ett annat exempel på utvecklingen inom området är cykelhjälmen Hövding som egentligen inte är en hjälm, utan en krockkudde som bärs som en krage runt halsen. Vid en cykelolycka aktiveras krockkudden och täcker då huvudet. Hövding är avsedd att bäras av cyklister över 15 år tillsammans med tvåhjuliga cyklar av standardmodeller, inklusive elcyklar (max 25 km/tim). Tester har dock visat att Hövding inte skyddar huvudet vid kollision med ett motorfordon varför Folksam numera rekommenderar enbart cykelhjälmar som sitter på huvudet.
Vill du ha mer kunskap? Här finns länkar till material, rapporter och andra källor för mer kunskap.
Cyklister
NTF Anser: Om cyklisterTestning av cykelhjälmar
Folksam: CykehjälmarTestning av cykehjälmar
Länsförsäkringar: Cykelhjälmar