- Köp en godkänd stol. Bilbarnstolen måste vara godkänd enligt UN R.44 eller UN R.129 och gärna också vara Plustestad.
- Kontrollera att platsen i bilen är avsedd för den tänkta bilbarnstolen. Du kan behöva läsa i en fordonslista som hör till bilbarnstolen och även i bilens instruktionsbok.
- Barn ska åka bakåtvända så länge det är möjligt, minst till 4-5 års ålder. Efter babyskyddet rekommenderar NTF en bakåtvänd bilbarnstol som klarar bakåtvänt åkande till det att barnet väger 25 kg eller är 125 cm. Den bakåtvända bilbarnstolen är urvuxen när barnets ögon är i höjd med bilbarnstolens övre kant, eller vikt- eller längdgräns är passerad. Bilbarnstolen är inte urvuxen för att barnet sitter med böjda ben.
- Följ bruksanvisningen som följer med vid köpet och spara den. Gör inte några egna monteringslösningar. På stoltillverkarens hemsida finns ofta en film om hur du ska montera.
- Har bilen krockkudde på passagerarplatsen i framsätet får bakåtvänd bilbarnstol inte placeras där, krockkudden måste i så fall först kopplas ur. I en del bilar kan barn under 140 cm sitta vid en aktiv krockkudde, men inte i alla bilar, så du måste kontrollera med din biltillverkare vad som gäller för just din bil. Sidokrockkuddar utgör ingen fara för bakåtvända eller framåtvända barn.
System där du själv kan stänga av krockkudden, såsom nyckelavstängning fungerar. Läs i bilens instruktionsbok hur du ska göra och var kontrollampan för avstängd krockkudde finns. Har du inte nyckelavstängning kan du på vissa bilar be bilverkstaden montera ur din krockkudde.
- Prova bilbarnstolen i bilen och kontrollera att den passar bra och att barnet sitter bra.
- Bältet ska sitta nära kroppen, åtdraget så att du får in max två fingrar under. Ta av tjocka jackor/overaller och lägg istället en filt över barnet om det är kallt. Gäller både bakåtvänt och framåtvänt åkande.
- Be butikspersonalen om hjälp vid montering av bilbarnstolen. Se NTFs marknadsöversikt över återförsäljare av bilbarnskydd.
- Man kan även hyra bilbarnstol för längre eller kortare perioder. Se NTFs marknadsöversikt över butiker som hyr ut bilbarnskydd.
Om du köper begagnat
- Kontrollera stolens godkännanden. Försäkra dig om att stolen är godkänd enligt UN R.44 eller UN R.129.
- Försäkra dig om att bilbarnstolen inte varit med i någon större krock. Läs mer om definition av krock på sidan om bilbarnstolars livslängd.
- Kontrollera åldern på bilbarnstolen. Om det inte finns något kvitto eller annan dokumentation som visar när stolen började användas får du utgå från tillverkningsdatum som ska finnas inpräglat, ingjutet, stämplat eller på klisteretikett. Livslängden på en bilbarnstol är cirka 10 år men kan, beroende på typ av bilbarnstol, vara både längre och kortare. Läs mer om hur bilbarnskydd åldras på sidan om bilbarnstolars livslängd.
- Kontrollera användning och slitage. Det är viktigt att också veta hur mycket stolen har använts och hur den har lagrats. UV-strålning (solljus) och värme påskyndar plastens åldring. Inspektera skyddet enligt beskrivning på sidan om bilbarnstolars livslängd och gör dig en uppfattning om hur hantering, slitage och materialets åldring påverkat bilbarnstolen. Ta också av klädseln på stolen och undersök plastsstommens status och om det finns sprickor eller andra mekaniska skador som gör att stolen bör kasseras.
- Saknas bruksanvisning eller någon monteringsdetalj, så kontakta tillverkaren, ofta finns bruksanvisningarna på internet.
- Köp endast bilbarnstol av någon du känner och litar på. Är du osäker så köp hellre en ny.