Ökad kollektivtrafikanvändning är en del av Nollvisionen för att minska olyckor och miljöpåverkan. Bussresor är betydligt säkrare än bilresor och genom rätt utformade lösningar kan fler välja kollektivtrafik. Trafikmiljöns design får aldrig gå före trafiksäkerhet eller säkerhet för dem som rör sig kring hållplatser. Kollektivresenärernas trafiksäkerhet ska ses utifrån ett ”hela resan perspektiv”.
NTF anser att…
- De som upphandlar och tillhandahåller kollektivtrafik ska erbjuda säkra fordon med bälten och barnskydd samt inte tillåta stående passagerare.
- Trafikbolagen ska ställa krav på och följa upp att föraren att ta sitt ansvar för att köra nykter, utvilad, använda bälte, och att inte köra för fort.
- Trafikbolagen ska se till att det finns stödsystem som hjälper föraren att informera passagerarna om att använda bälte.
- Krav på ett systematiskt trafiksäkerhetsarbete, exempelvis certifiering enligt ISO 39001, ska ställas vid upphandling av skolskjutsar, färdtjänst och övrig kollektivtrafik.
- Upphandlarna ska ställa krav på att ersättningsbussar för inställda tåg ska ha bälten och bälteskuddar för barn, samt inte tillåta stående passagerare.
- Väghållarna ska öka säkerheten vid hållplatser, stationer och vägen till och från hållplatserna, där många oskyddade trafikanter rör sig. Säkerheten vid hållplatser ska utformas så att risken för olyckor minimeras och ska speciellt anpassas till förutsättningar och behov hos barn, äldre och personer med funktionsnedsättning. Detta gäller både utformning och drift- och underhållsåtgärder, som till exempel snöröjning och halkbekämpning.
- Det ska vara enkelt att på ett trafiksäkert sätt byta mellan kollektiva färdmedel och mellan kollektivtrafik, cykel, gång och bil.
- Platser som är säkra för barn ska kunna erbjudas i samtliga bussar, till exempel genom säten som kan användas bakåtvända eller utlån av bälteskuddar.
- Stående passagerare i bussar ska inte tillåtas.
- Bältespåminnare för föraren ska vara standard.