Mopeden är ett populärt och smidigt fordon, inte bara bland unga förare. Mopedister är mindre synliga för andra större fordon, som bilar och lastbilar, vilket gör dem till en sårbar grupp i trafiken med betydande risk för olyckor och skador. En stärkt utbildning, ökad medvetenhet om trafiksäkerhet och ökad hjälmanvändning kan göra mopedtrafiken säkrare. I Sverige delas mopeder in i två klasser: klass 1, som får gå i max 45 km/tim, och klass 2, som är begränsad till 25 km/tim.
NTF anser att…
- AM-utbildningen måste förbättras. Utbildningstiden både för den teoretiska och praktiska delen bör öka. Privat övningskörning bör införas samt även en obligatorisk utbildning för föräldrar, likt B-körkortets handledarutbildning. AM-utbildningen bör även ha ett större fokus på risker i trafiken och inkludera en kortare variant av Risk 1- och Risk 2-utbildning som idag är obligatoriskt för behörigheterna B och A.
- Säljare i branschen ska tillhandahålla säkerhetsinformation om mopeder och relevant säkerhetsutrustning samt bidra till att motverka trimning.
- Lag ska införas om att alla mopeder, även klass 2 ska förses med registreringsskylt. Detta medför att det kommer bli lättare att bedöma vilken typ av fordon som varit inblandat vid en olycka.
- Mopeder ska inte få köra på några 2+1-vägar eftersom risken är stor för upphinnandeolyckor då hastighetsskillnaderna mellan olika fordon är stor.
- Polisens övervakning av hastighet (trimning), hjälmanvändning och nykterhet ska öka.
- Skolan ska i sitt trafiksäkerhetsarbete ta upp frågor om trafiksäkerhet, hjälmanvändning, trimning och andra risker vid mopedkörning.