Körkort för tung lastbil (C1 och C)

För att få ta behörighet för tung lastbil måste man ha fyllt 18 år och inneha körkort B och ha ett gällande körkortstillstånd. Man måste permanent bo i Sverige eller har studerat här i minst sex månader. Har du ett körkort utfärdat i någon annan EES-stat måste du byta detta till ett svenskt körkort.

Vilka grundkrav gäller för att ta körkort för medeltung lastbil, C1?

Man måste ha fyllt 18 år och inneha körkort B och ha ett gällande körkortstillstånd. Man måste permanent bo i Sverige eller har studerat här i minst sex månader. Har du ett körkort utfärdat i någon annan EES-stat måste du byta detta till ett svenskt körkort. Vad får Du köra med körkort för medeltung lastbil, behörighet C1? Du får köra medeltung lastbil och personbil med en totalvikt på högst 7500 kg. Du får också dra en lätt släpvagn med totalvikt på högst 750 kg. max 7500 kg + max 750 kg

 

Vilka grundkrav gäller för att ta körkort för tung lastbil. C?

Man måste ha fyllt 21 år (18 år vid yrkesförarutbildning i gymnasieskolan eller hos utbildare med tillstånd om du utbildar dig för att utföra godstransporter med tung lastbil) och inneha körkort B och ha ett gällande körkortstillstånd. Man måste permanent bo i Sverige eller har studerat här i minst sex månader. Har du ett körkort utfärdat i någon annan EES-stat måste du byta detta till ett svenskt körkort.

 

Vad får Du köra med körkort för tung lastbil, behörighet C?

Du får köra tung lastbil och personbil utan övre viktbegränsning. Du får också dra en lätt släpvagn med totalvikt på högst 750 kg.

 

Hur kan Du utbilda dig?

Man kan välja mellan att utbilda dig privat eller på någon trafikskola. Du kan också kombinera dessa båda sätt. Det är ett alternativ som rekommenderas för både teoristudier och övningskörning. Trafikskolornas teorilektioner i kombination med att läsa privat ger en stabil grund att stå på inför körkort C. Bra är även att plugga tillsammans med din privata handledare.

 

Hur går provet till?

Provet bokas och genomförs hos Trafikverket och det består av ett kunskapsprov och ett körprov. Kunskapsprovet består av 55 frågor varav minst 44 måste vara rätt besvarade. Du måste vara godkänd på kunskapsprovet innan du kan boka tid för körprovet. Körprovet består av säkerhetskontroll samt körning i stadstrafik och på landsväg, körningen tar minst 45 minuter. Under körprovet kommer situationsanpassade frågor att ställas av trafikinspektören.

 

Viktigt att tänka på!

  • Glöm inte att ansöka om körkortstillstånd.
  • Jämför pris mellan utbildarna.
  • Studera teori ingående under utbildningen.
  • Träna körning både på körskola och privat.
  • Du måste kunna legitimera dig med svenskt ID för Trafikverket i samband med att du avlägger förarprovet.
  • Fotografering till körkortet sker hos Trafikverket.
  • Lär Dig att köra sparsamt och miljövänligt.

Dokumentation

Vill du ha mer kunskap? Här finns länkar till material, rapporter och andra källor för mer kunskap.