Barn över 4 år - bältesstol/bälteskudde

I bältesstol eller på bälteskudde åker barnet framåtvänt. Ett framåtvänt bilbarnskydd är dock aktuellt först när barnet vuxit ur det bakåtvända skyddet och tidigast vid fyra års ålder. Detta skydd behöver inte monteras, men om det och bilen har ISOFIX-fastsättning kan det självklart monteras med ISOFIX. Oavsett om ISOFIX-fästen används eller inte så är det bilens bälte som håller fast barnet i skyddet. Titta gärna på vår instruktionsfilm för tips och råd om hur bältesstolen och bälteskudden monteras rätt.

Montera bältesstol/bälteskudde

När och hur använder du bältesstol/bälteskudde på rätt sätt

I bältesstol eller på bälteskudde åker barnet framåtvänt. Ett framåtvänt bilbarnskydd är aktuellt först när barnet inte längre kan åka bakåtvänt och tidigast vid fyra års ålder. Skyddet behöver inte monteras, men kan fästas i bilens ISOFIX-fästen om stol och bil har ISOFIX. Barn rekommenderas att använda bältesstol eller bälteskudde upp till 10-12 års ålder. Innan dess är barnets kropp inte tillräckligt utvecklad för att hålla bilbältet på plats utan bältesstol eller bälteskudde.

Bältesstolen och bälteskudden hjälper till att anpassa bilens trepunktsbälte till barnets kropp. Så länge skelettet inte är färdigutvecklat behöver barnet lyftas upp och positioneras mot bilens bälte, så att bilbältet kan skydda kroppen. Bältesstolen och bälteskudden gör att bilbältet löper rätt över axeln och att höftdelen av bältet hålls ner mot barnens lår och inte tränger in i magens mjukdelar. Ju närmare kroppen bältet sitter, desto bättre skyddar det barnet. Bältet ska dras åt när man har satt fast det. Läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde upp till 10-12 års ålder eftersom barnets höftkammar först i puberteten får sin kantiga vuxna form.

Både bältesstol och bälteskudde reducerar skadorna lika bra. Om bilen gör en undanmanöver kan man se att på kortare barn (105–125 cm) gled bältet i svängarna när barnen satt på kudde, men stannade kvar på axeln när barnet satt i bältesstol.

 

Rätt montering

Bältesstolar och bälteskuddar är enkla att använda och behöver inte monteras. Problemen brukar vara att bältet används fel, till exempel. dras över hornen istället för under, eller att bältet placeras under armen istället för på axeln. Båda misstagen kan göra att bältet skyddar betydligt sämre vid en kollision.

Observera att barn under 140 cm, vid en kollision, kan skadas av krockkudden i passagerarframsätet, och därför bör krockkudden kopplas ur. Detta gäller dock inte alla krockkuddar i framsätet så läs i bilens instruktionsbok eller kontakta din biltillverkare för att kontrollera vad som gäller för just din bil. Sidokrockkudde och sidokrockgardin utgör inte någon fara för barnet.

 

Här kan du ladda ner de svenska rekommendationerna.

 

Barn i bil

Bältesstol, bälteskudde eller integrerad stol?

Skillnaden mellan bältesstolen och bälteskudden är främst bältesstolens höga ryggstöd. Om barnet sitter på en plats som saknar huvudstöd är bältesstolen det bästa alternativet. Likaså håller en bältesstol ett sovande barn mer rätt i bältet än vad en bälteskudde kan göra. Sidostöd på ryggstödets övre del kan ge barnets huvud stöd från sidan, sidostödet för bålen hjälper också barnet att sitta bekvämare och med mer stöd, beroende på barnets storlek och beteende. Ryggstödet bidrar så att bilbältet ligger korrekt och bekvämt placerat mitt på axeln. Under förutsättning att bälteskudden och bältesstolen används rätt och att barnet sitter rätt vid krockögonblicket så fungerar de dock likadant i en krock och är därför lika säkra. En alltför "stor och fyllig" bältesstol kan dock göra att barnet lutar sig framåt för att se bättre vilket ökar risken vid en krock. Barnet ska sitta med ryggen mot ryggstödet och bältet nära kroppen.

Vissa bilar har integrerade bälteskuddar. Det är en mycket användarvänlig form av barnsäkerhet och ger ett mycket bra skydd för det framåtvända barnet. Bältesstyrning behövs inte på integrerade bälteskuddar.

Marknadsöversikter

Dokumentation

Vill du ha mer kunskap? Här finns länkar till material, rapporter och andra källor för mer kunskap.