Skateboard och longboard

Brädsporten är stor i Sverige, både som organiserad idrott och som spontanidrott. Säkerheten är viktig, både i trafiken, på tävlingar och i skatehallen/-parken.

Hur ska den som åker skateboard eller longboard skydda sig på bästa sätt?

Varje år söker tusentals personer vård på grund av att de skadar sig när de åker skateboard. Av dem är 85 procent killar och de flesta i åldrarna 11–18 år. Oftast är det brist på användning av hjälm och annan skyddsutrustning som gör att de skadar sig. 

En fjärdedel av skadorna uppstår i olika sport- och idrottsanläggningar och en ännu större andel inträffar i transportområden som gator, trottoarer, gångvägar, parkeringsplatser och liknande. Nästan 90 procent av skadorna uppstår genom fall, medan 9 procent uppstår när man kör på någon eller något. 

Vid skateboardolyckor är skador på armar vanligast (54 procent), framför allt handleder, underarmar och händer. Runt 30 procent skadar benen, framför allt fotleder och fötter, medan 8 procent skadar huvudet. Drygt 5 procent av de skadade läggs in på sjukhus för fortsatt vård. 

Hjälm 

Hjälmar skyddar mot skallskador och fungerar på olika sätt. En del hjälmar klarar bara en smäll (single impact) och behöver bytas ut om de får ett slag. Andra klarar flera (multipleimpact). 

Hjälmen ska inte sitta för hårt eller för löst utan ska kunna vickas på en aning. Det är bra att kunna finjustera innerstorleken på hjälmen, med hjälp av kuddar eller med en ratt i nacken. Spännet till hakbandet ska vara lätt att knäppa och det ska rymmas ett finger mellan bandet och hakan. När du väljer hjälm, kolla att det står CE-EN 1078 i den. 

Ryggskydd 

Ett ryggskydd sprider ut kraften av ett slag mot ryggen och minskar bland annat risken för att bryta ryggen eller bli förlamad efter ett fall. Många moderna ryggskydd är idag formbara och blir hårda först vid slag tack vare så kallade VPD-material. Det finns två olika klasser för ryggskydd på marknaden, Level 1 (L1) och Level 2 (L2). Ryggskydd märkta L2 skyddar enligt tester gjorda av Konsumentverket bättre och är de som rekommenderas att köpa. Generellt är det bättre med ett för litet skydd än ett för stort. En bra tumregel är att skyddets överkant skall sluta på samma ställe som nacken på en rundhalsad t-shirt. 

Crashpads (höftskydd) 

Crashpads skyddar höften mot slag och används oftast under kläderna. De finns i många olika utformningar och modeller. Samma sak gäller här, välj de som sitter bra och bekvämt. 

Knä- och armbågsskydd 

Knä- och armbågsskydd skyddar mot frakturer och benbrott och är bra att ha när man vill ta emot sig i ett fall. Även dessa skydd kommer i olika utformningar. Vissa har ett hårt plastskal (hard cap) och en stötdämpande kudde bakom, och andra är tunna och kan användas under kläder. Materialet i dessa skydd blir hårt när det tar emot en smäll. Tänk på att skydd utanhardcap inte “glider” när du ramlar på dem, och smällen blir därför mera “rätt på”. Välj de skydd som sitter bra, som inte halkar ner, åker åt sidan eller känns obehagliga. 

Handskar och handledsskydd 

Handskar är vanliga när man åker longboard och används både för att ta emot sig när man faller eller när man vill bromsa med hjälp av en slide inför en kurva eller ett hinder. Välj heltäckande handskar i din storlek, gärna i ett slitstarkt material och där pucken sitter bra i handflatan. Handskarna skyddar inte mot handledsbrott. 

Handledsskydd skyddar mot handledsskador. De täcker oftast inte fingrar, men man kan ta emot sig med handledsskydden tack vare plastskenerna som utgör själva skyddet. 

Skinnställ 

Många som börjar med downhill införskaffar förr eller senare ett skinnställ. Detta skyddar dig mot brännsår i höga hastigheter. Du kan antingen specialbeställa ett skinnställ efter dina mått, eller köpa begagnat på exempelvis nätet. Välj ett ställ med plats för ryggskydd, crashpads, (mjuka) knä- och armbågsskydd. 

  

(Text och fakta: Roofy Safety) 

Marknadsöversikter

Frågor och Svar

Jag har en 4 åring som har vuxit ur sin småbarnshjälm med grönt spänne i storlek 56. Finns det småbarnshjälmar i större storlekar?

Får barn cykla på trottoaren?

Fyrhjulingar som lekfordon

Dokumentation

Vill du ha mer kunskap? Här finns länkar till material, rapporter och andra källor för mer kunskap.