Polisen gör extra kontroller
Hastigheten på svenska vägar är alldeles för hög
Det går för fort på våra svenska vägar, ska liv räddas måste fler hålla hastigheten.
Enligt Trafikverkets senaste uppskattning kör 54 procent för fort på det statliga vägnätet, samma andel som året innan. Myndigheter i Sverige har satt upp ett mål att 8 av 10 ska köra inom hastighetsgränsen senast år 2020 – så det börjar bli bråttom för att hitta åtgärder. Förra året rapporterade polisen drygt
435 000 hastighetsöverträdelser. Denna vecka fortsätter polisen sitt arbete genom extra hastighetskontroller.
För att ändra beteendet hos dem som kör för fort krävs många åtgärder. Den enklaste och mest kostnadseffektiva metoden hade varit om alla bara gjorde det de lärt sig på trafikskolan – att anpassa hastigheten och ALDRIG köra för fort. Men när allt i samhället har ett högt tempo verkar många ha svårt att lätta på gasen.
- Hur allvarlig konsekvensen av en olycka blir handlar till stor del om fordonens hastighet. Vi gör vad vi kan för att minska hastighetsöverträdelserna på våra vägar och satsar extra under veckan för att undvika att man dör och skadas i trafiken, säger Thomas Danielsson, Tillförordnad gruppchef vid polisen i Kalmar.
För att få alla att hålla hastigheten finns även andra metoder än polisens arbete, som t ex trafiksäkerhetskamerorna.
Förare som behöver stöd för att hålla hastigheten kan skaffa sig en ISA-utrustning som säger till när man kör för fort. En sådan variant finns som gratis app, bara att ladda ner (NTF Rätt fart).
Många upphandlare av transporter skulle också kunna påverka hastigheten på vägarna genom att kräva ISA-utrustning med logg-funktion. Det skulle påverka en stor del av den yrkesmässiga trafiken.
Som konsument av resor kan man välja att bara köpa en säker resa, t ex taxiresor i korrekt hastighet. Och som passagerare kan man våga säga till den som köra att sakta ner och hålla hastigheten.
- Vi måste alla hjälpas åt att hålla farten. Det är bättre att komma fram några minuter senare än utsätta sig och sina medtrafikanter för faror i trafiken. Genom att lätta på lite på gasen skulle vi kunna minska antalet olyckor och rädda liv. Vad betyder några minuter mot att du inte kommer fram alls? säger Eleonor Franklin, projektledare vid NTF Jönköpings län.
Under hela vecka gör polisen en extra satsning på att kontrollera hastigheten. Insatsveckan är gemensam för hela Europa.
Kontaktperson:
Eleonor Franklin, NTF Jönköpings län -036- 16 25 67, 0703-100324
Thomas Danielsson, Tillförordnad gruppchef vid polisen i Kalmar 010-5623449
2016-04-18