Nya regler för B-körkort träder i kraft den 1 mars 2020. De innebär att kunskapsprovet (teoriprovet) för personbil ska vara godkänt innan körprovet får göras och giltighetstiden för godkänt kunskapsprov förlängs från 2 till 4 månader. Blivande förare ska också intyga att de inte använder otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt fuskar.

Trafikverkets förarprov säger att om  eleven har förstått de teoretiska delarna och fått ett godkänt kunskapsprov så ökar möjligheterna att man också lyckas med det praktiska provet. Av de som tog körkort för personbil 2019 och som först fick sitt kunskapsprov godkänt och därefter gjorde körprovet fick 53 procent godkänt på körprovet. För de som gjorde körprov efter ett underkänt kunskapsprov var motsvarande siffra endast 29 procent, och denna skillnad har ökat med åren.

Det finns fler skäl till att denna regel nu ändras. Med dagens regler ska körprovet genomföras även om kunskapsprovet blir underkänt, vilket kan leda till stress och dessutom extra kostnader.
En annan nyhet är att kunskapsprovets giltighetstid förlängs från två till fyra månader. Syftet är att ge blivande förare mer tid mellan kunskapsprov och körprov för att öka möjligheten att utbilda sig väl.

Inför kunskapsprovet ställs krav på att lämna försäkran om att inte använda otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt fuska. Syftet är att förhindra provfusk och samtidigt ge möjlighet att åtala och straffa eventuella fuskare. Straffsatsen för osann försäkran är böter eller fängelse.

Med de nya reglerna godtas också brittiska pass som identitetshandling i samband med legitimering inför kunskaps- och körprov, trots utträdet ur EU. Nytt är också att farföräldrar och morföräldrar godkänns som intygsgivare för den som ska göra kunskapsprovet och saknar giltig identitetshandling, förutsatt att de själva har en giltig godkänd identitetshandling.

 

Delat av Susanne Wallhagen NTF, susanne.wallhagen@ntf.se

Trafikverket