Pressmeddelande

Ta det lugnt i trafiken under helgerna…

De senaste 12 månaderna, december 2017 – november 2018 har 306 personer omkommit i vägtrafiken. Jämför man med ett 4-års medelvärde för motsvarande tidigare 12-månadersperioder har antalet omkomna ökat med 16 procent. Siffrorna är preliminära men det är en oroväckande utveckling så ta det extra försiktigt i trafiken under jul- nyår- och trettonhelgen om ni ska ut och resa.

- I år infaller julafton på en måndag vilket är bra eftersom det sprider ut resandet till något fler dagar men den 20 och 21 sker alltid fler olyckor med personskador än vanligt. Så måste ni ut och resa se till att vara ute i god tid för att slippa julstressen. Glöm inte bältet, håll avstånd till framförvarande fordon, hastigheten och se till att vara nykter och utvilad, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén.

Med mycket trafik på vägarna ökar antalet olyckor. De senaste åren då julafton inföll på en måndag var 2007 och 2012. Då rapporterades det dagligen in i medeltal 42 respektive 31 vägtrafikolyckor med personskador under perioden 20 december - 12 januari. Både 2007 och 2012 låg antalet olyckor högt över medeltalet just dagarna före jul, en eller två dagar under mellandagarna samt den 11:e januari när alla ska hem efter helgerna. 

 

Några tips inför helgerna om du ska ut på vägarna.

• Starta resan i god tid. Jul-, nyår- och trettonhelgerna tillhör de stora trafikhelgerna med mycket trafik som gör att resan kan ta längre tid än vanligt.
• Håll hastighetsbegränsningarna och avstånd till framförvarande bil. Vid vinterväglag räcker inte alltid tresekundersregeln utan avståndet bör vara betydligt större. Var extra uppmärksam vid, broar, skuggiga skogspartier, väg utmed öppet vatten och öppna åkerlandskap där det ofta blir mycket halt, speciellt om det är någon plusgrad och vägen är fuktig samtidigt som vädret klarnar upp.
• Var utvilad - ta regelbundna raster. Parkera bilen och sov en stund om du är trött. En sovsäck är aldrig fel att packa ned vid långresa, man vet aldrig om man blir stående. Är ni fler i bilen så "dela ratten". Ofta är det mannen som kör när det kommer till långresor. Varför inte låta fler kvinnor dela ratten så blir tempot lägre och olyckorna färre.
• Kontrollera däcken - särskilt om du ska göra en långresa. Se till att ha bra vinterdäck. Vinterdäck krävs under tiden 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Dubbdäck får användas från 1 oktober till och med 15 april.
• Se över hur du packar bilen. Lösa föremål inne i bilen kan vara livsfarliga och fara omkring vid en kraftig inbromsning eller en olycka. Var noga med att skidor och annat på taket är ordentligt fastsurrat. • Kör aldrig onykter och ingrip om någon annan tänker göra det. Låt bilen stå dagen efter om du druckit alkohol.
• Använd bilbälte och rätt skyddssystem för de mindre barnen. Lånad bil eller hyrbil är ingen ursäkt för att låta barn som borde färdas bakåtvänt sitta på en bälteskudde.
• Anpassa hastigheten. Vid dåligt väglag och/eller tät trafik är rätt hastighet lägre än den högsta tillåtna. Se därför till att ha god marginal.
• Även om det kan innebära något längre resväg kan det vara klokt att välja de säkrare vägarna med mitträcken eller med trafiksäkerhetskameror, (ATK).
• Se över bilen så att den är i trim när det gäller spolarvätska, torkarblad, lufttryck i däcken m.m.

Ta det lugnt i trafiken under helgerna…

2018-12-19