Nyhet

NTF:s f.d. VD Brittmarie Utterström har avlidit

Det är med stor sorg och saknad som vi tagit emot beskedet att vår tidigare VD Brittmarie Utterström avled den 13 januari 2018. Brittmarie kom till NTF i samband med Nollvisionens födelse. Det blev en tid med stora förändringar inom trafiksäkerhetsarbetet i Sverige. En tid vi nu kan se tillbaka på med stolthet.

Brittmarie betydde mycket för NTF men kanske ännu mer för Nollvisionen. Med stor djärvhet utmanade hon myndigheter och lagstiftare i sin iver att syna beslutsfattarnas intentioner med Nollvisionen. Redan 1997 sa hon så här på NTF:s då nylanserade webbplats.

"Allt handlar egentligen om en enda sak: Vilket arv är det vi ska lämna efter oss till våra barn och barnbarn? Kan vi verkligen se dem i ögonen och säga: "Visst svinn får vi räkna med, 500 dödade och 4000 allvarligt skadade är väl inte så farligt?" eller ska vi säga: "Självklart gör vi allt vi kan för att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken, precis som sjöfarten och flyget gör." Jag vet i alla fall vad jag vill ge i arv."

Brittmarie Utterström stannade som NTF:s VD till det var dags för ålderspension 2002. Dåvarande ordförande i NTF och landshövding Björn Eriksson tackade Brittmarie med dessa ord.

"Brittmarie Utterström har gjort ett fantastiskt jobb under sina år på vd-stolen. Hennes kurage och engagemang har starkt bidragit till att trafiksäkerhetsfrågorna fått ett ökat utrymme i den allmänna debatten. Brittmarie har också arbetat hårt med növändiga förändringar inom NTF. Där har hon agerat både kraftfullt och förnuftigt samtidigt som hon visat prov på medmänsklighet och empati.

Tack Brittmarie.

NTF:s f.d. VD Brittmarie Utterström har avlidit

2018-01-23