Att kartlägga riskfyllda trafiksituationer där barn och unga rör sig kan löna sig, på många sätt. ”Klassens hjälte” Edvin Heyman Tolestam i Kungsbacka har genom att dokumentera sin väg till skolan vunnit 10 000 kr i NTF:s tävling #minskolväg.
Barns förmåga att uppfatta hur snabbt fordon rör sig och hur fort de själva förflyttar sig är inte fullt utvecklad. De har svårt bedöma vad som kan vara farligt och det gör att många trafiksituationer, som till exempel att korsa en väg, blir riskabla. Därför erbjuder NTF verktyget #minskolväg som ett stöd till föräldrar, skolor och kommuner för att bedöma barnens skolväg.
För andra året i rad delar NTF ut pris till en elev som deltagit med kartläggning av sin skolväg. Med sin enkla och självklara motivering att fler cyklar och fler bilister borde vara ute i god tid och inte ha så bråttom var det Edvin Heyman Tolestam i klass 7C på Särö skola i Kungsbacka som utsågs till 2017 års vinnare av 10 000 kr i kategorin ”Klassens hjälte”.
- Vi har några ställen på vägen till skolan som kan kännas farliga, med småvägar utan övergångsställen. Det känns bra och viktigt att ha gjort den här kartläggningen och jag hoppas att fler kanske blir mer uppmärksamma på trafiken, säger Edvin Tolestam Heyman.
#minskolväg vänder sig i första hand till barn mellan 10 – 12 år eftersom det är då man kan börja ta sig till och från skolan på egen hand. Men kartläggningen kan vara minst lika viktig för barn ända ner i sjuårsåldern. Tävlingsperioden pågår under höstterminen och alla barn i Sverige som kartlägger sin skolväg är med och tävlar. Vinsten går till klassen. Kartläggningen genomförs med hjälp av mobiltelefon och GPS. Sträckor och passager markeras och bedöms utifrån trafiksäkerhetsnivå. Skolvägen får därefter en samlad bedömning i form av grön, gul eller röd.
- Vi vill bygga vidare på #minskolväg. Det finns en stor potential i projektet eftersom det bygger på att föräldrar och barn tillsammans kartlägger skolvägen och får omedelbar återkoppling. Många kommuner och regioner är intresserade av den data som kartläggningarna genererar för att skapa säkrare skolvägar, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén.
Länk till #minskolväg - minskolvag.se
Vad kan föräldrar och skola göra för en säkrare skolväg?
2018-03-22