Nyhet

NTF bakom uppdaterad gemensam rekommendation för barn i bil

Precis som i den gemensamma rekommendationen från 2006 ligger tonvikten på de allra minsta barnens säkerhet. Små barn ska åka bakåtvänt till minst fyra års ålder. Om man vänder ett barn framåt redan vid två-tre års ålder, så ökar risken för en allvarlig skada i en frontalkollision med upp till fem gånger. Ur krocksäkerhetssynpunkt har det ingen betydelse om den bakåtvända bilbarnstolen placeras i fram- eller baksätet, förutsatt att framsätets krockkudde är urkopplad. För de större barnen är det säkrast att åka i bältestol, bälteskudde eller integrerat barnskydd

Precis som i den gemensamma rekommendationen från 2006 ligger tonvikten på de allra minsta barnens säkerhet. Små barn ska åka bakåtvänt till minst fyra års ålder. Om man vänder ett barn framåt redan vid två-tre års ålder, så ökar risken för en allvarlig skada i en frontalkollision med upp till fem gånger. Ur krocksäkerhetssynpunkt har det ingen betydelse om den bakåtvända bilbarnstolen placeras i fram- eller baksätet, förutsatt att framsätets krockkudde är urkopplad. För de större barnen är det säkrast att åka i bältestol, bälteskudde eller integrerat barnskydd.

Andelen barn som åker bakåtvänt är hög i Sverige. Men det behövs ett kontinuerligt arbete för att informera varje ny generation föräldrar. Det är anledningen till den nya gemensamma rekommendationen som nu tecknats av Audi, Ford, Hyundai, Isuzu, Mitsubishi, Opel, Peugeot, Porsche, Suzuki, Subaru, Seat, Skoda, Toyota, Volvo, Volkswagen, Trafikverket, Transportstyrelsen, Bil Sweden, NTF, VTI, Axkid, Britax, BeSafe, Maxi-Cosi, Autoliv och Folksam.

NTF välkomnar Folksams initiativ till en uppdatering av de gemensamma rekommendationerna och gläds åt att bilindustrin visar så stor förståelse för problemet.

Ladda ner rekommendationen här >> Svenska gemensamma rekommendationer för barnsäkerhet i bil

 

 

NTF bakom uppdaterad gemensam rekommendation för barn i bil

2017-03-20