Nyhet

Många barn vänds för tidigt och riskerar allvarliga skador i onödan

Trots att bakåtvänt åkande är det absolut säkraste färdsättet för små barn placeras nästan var fjärde barn under fyra år fel i bilen, nämligen framåtvänt istället för bakåtvänt. Det visar Volvia Försäkringars rikstäckande undersökning om barnsäkerhet i bil. Idag kl. 09.30 marscherar 47 000 barn baklänges för sin rätt att sitta säkert i bilen.

Att föräldrar placerar sina barn fel i bilen handlar om brist på kunskap. Därför har Volvia Försäkringar tillsammans med NTF tagit initiativ till Barnsäkerhetens dag som är en årlig informationskampanj vars syfte är att sprida kunskap om hur barn färdas säkrast i bilen.

- Volvia Försäkrings årliga undersökning kring barn- och trafiksäkerhet visar att 24 % av Sveriges föräldrar placerar sina barn i åldrarna 0–4 år framåtvända i bilen. Detta trots att all statistik och erfarenhet visar att bakåtvänt åkande är det absolut säkrast färdsättet, säger Sofia Bergfors, marknadsansvarig på Volvia Försäkringar. Många föräldrar motiverar detta med att barnet blivit för stort för att sitta bakåtvänt. Att barnen inte kan räta på benen har dock ingen betydelse för säkerheten, men det har en bakåtvänd bilbarnstol.

3 av 10 föräldrar tycker informationen om barnsäkerhet i bil är otillräcklig. Undersökningen visar också att 13 % känner sig osäkra på att de monterar bilbarnstolen rätt, bara 58% känner sig väldigt säkra. 24% vet inte hur gammalt barnet ska vara när det kan åka framåtvänt. 50% vet inte vid vilken längd barnen kan åka utan skydd.

- Inträffar en bilolycka är små barn extra utsatta då deras kroppar är små och bräckliga medan deras huvuden i förhållande är stora och tunga. I en framåtvänd stol utsätts nacken för våldsamma krafter vid en eventuell krock. En bakåtvänd stol fångar däremot upp kraften bättre och skyddar bättre barnets känsliga huvud och hals, säger Marie Nordén på NTF.

På Barnsäkerhetens dag arrangerar förskolor runt om i landet baklängesmarscher för att manifestera barnens rätt att sitta bakåtvänt i bilen. Dagen och baklängestemat är uppskattat hos förskolorna och har blivit ett stående inslag på många förskolor runt om i landet.

Om undersökningen
Volvias årliga undersökning kring barn- och trafiksäkerhet genomfördes i februari i år och bygger på 1 000 intervjuer med föräldrar som kör bil.

Undersökningen är riksrepresentativ och finns att ladda ner här.

 

 LADDA NER

 

Många barn vänds för tidigt och riskerar allvarliga skador i onödan

2017-05-11

Relaterade sidor

För småbarnsföräldrar

Barns trafiksäkerhet är vuxnas ansvar. Det innebär förutom det naturliga föräldraansvaret att trafikplanerare, fordonstillverkare, lärare och inte minst andra trafikan...

Hur länge kan babyn sitta i babyskyddet

Vi har hyrt ett babyskydd till vår nyfödda dotter. Vi har läst någonstans att bebisar inte bör sitta för långa stunder i stolen. Hur ofta bör barnet få sträcka på sig?