Ta det lugnt under helgerna...

Jul och nyår är bland de mest olycksbelastade trafikhelgerna under året. Många ger sig ut på långa bilresor och antalet vägtrafikolyckor med personskador är extra stort dagarna för julafton samt när alla ska hem igen efter trettonhelgen. Var ute i god tid. Stress och tider att passa lämpar sig dåligt under just julhelgen då risken är stor för köbildningar varför resan kan ta längre tid är beräknat.

Med mycket trafik på vägarna ökar olyckorna. De senaste åren då julafton inföll på en lördag rapporterades det i medel cirka 40 vägtrafikolyckor med personskador under perioden 20 december - 12 januari per dag. Båda åren låg antalet olyckor högt över medel dagarna före jul, dagen för nyårsafton samt den 11:e och 12 januari.

 

Några tips inför helgerna om du ska ut på vägarna.

Starta resan i god tid - jul, nyår och trettonhelgen tillhör de stora trafikhelgerna med mycket trafik som gör att resan kan ta längre tid än vanligt.

Håll hastighetsbegränsningarna och avstånd till framförvarande bil. Vid vinterväglag räcker inte alltid tresekundersregeln utan avståndet bör vara betydligt större. Var extra uppmärksam vid, broar, skuggiga skogspartier, väg utmed öppet vatten och öppna åkerlandskap där det ofta blir mycket halt, speciellt om det är någon plusgrad och vägen är fuktig samtidigt som vädret klarnar upp.

Var utvilad - ta regelbundna raster. Parkera bilen och sov en stund om du är trött. En sovsäck är aldrig fel att packa ned vid långresa, man vet aldrig om man blir stående. Är ni fler i bilen så "dela ratten". Ofta är det mannen som kör när det kommer till långresor. Varför inte låta fler kvinnor dela ratten så blir tempot lägre och olyckorna färre.

Kontroller däcken - särskilt om du ska köra till fjällen. Se till att ha bra vinterdäck. Vinterdäck krävs under tiden 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Dubbdäck får användas från 1 oktober till och med 15 april.

Se över hur du packar bilen. Lösa föremål inne i bilen kan vara livsfarliga och fara omkring vid en olycka. Var noga med att skidor och annat på taket är ordentligt fastsurrat.

Kör aldrig onykter och ingrip om någon annan tänker göra det. Låt bilen stå dagen efter det värsta helgfirandet.

Använd bilbälte och rätt skyddssystem för de mindre barnen. Lånad bil eller hyrbil är ingen ursäkt för att låta barn som borde färdas bakåtvänt sitta på en bälteskudde.

Anpassa hastigheten. Vid dåligt väglag och/eller tät trafik är rätt hastighet lägre än den högsta tillåtna. Se därför till att ha god marginal.

Även om det kan innebära något längre resväg kan det vara klokt att välja de säkrare vägarna med mitträcken eller med trafiksäkerhetskameror, (ATK).

Se över bilen så att den är i trim – spolarvätska, torkarblad, lufttryck i däcken m.m.

 

Trevlig resa!


2016-12-21