Okunskap bakom många felvända barn...

Många föräldrar vet inte hur man ska göra för att transportera sin barn säkert i bil. Barnsäkerhetens dag där barn går baklänges för sin rätt att åka säkert arrangeras för sjunde året i rad av Volvia med stöd av NTF.

Barn skadas svårt helt i onödan för att 4 av 10 föräldrar inte har kunskap om hur de ska sätta sina barn säkert i bilen.

Den årliga undersökning av kunskapen hos svenska föräldrar kring barns säkerhet i bil visar att många inte vet att barn upp till fyra ska sitta bakåtvänt. Var tredje förälder tycker att det är svårt att montera en bilbarnstol och 15.000 barn mellan 0 och 4 år åker helt utan bilstol eller kudde. Som ett resultat av detta riskerar upp till 52.000 barn allvarliga skador vid en olycka.


– Den 7 maj är det för sjunde året i rad Barnsäkerhetens Dag. Bakom initiativet står Volvia och NTF och syftet är att sprida kunskap om barns säkerhet i bil. Den årliga undersökningen redovisar skrämmande siffror trots att Sverige är ett av världens främsta länder på barnsäkerhet i bil, säger Sofia Bergfors, marknadschef på Volvia Försäkringar.


Undersökningen presenterades i sin helhet på förskolan Barnens Montessoriakademi i Solna. Medverkade gjorde NTFs generalsekreterare Marie Nordén, samt Volvia Försäkringars marknadschef Sofia Bergfors.

Undersökningen visade att upp till 52.000 av alla 0-4 åringar placeras felvända i bilen – framåtvända i stället för bakåtvända. Något som kan få livsavgörande konsekvenser vid en bilkrock.

Ladda ner undersökningen här >> Volvia - Föräldrars kunskaper om barnsäkerhet i bil.


– Att barn ska åka bakåtvända så länge som möjligt beror på att ett barns huvud är stort och tungt i förhållande till vad nacken och musklerna orkar hålla emot. När man sitter framåtvänd vid en häftig inbromsning eller krock, fortsätter allt som inte sitter fast i bilen framåt tills något tar emot. Kroppen fångas upp av bilbältet men huvudet kastas framåt och bromsas upp endast av nacken. Barnet kan bryta nacken. Därför ska barn åka bakåtvänt så länge som möjligt, helst upp till 4-5 års ålder, berättar Marie Nordén på NTF.


Hittills har över 230 000 barn över hela Sverige deltagit i Barnsäkerhetens Dag som blivit ett stående inslag på landets förskolor. Kampanjens höjdpunkt är baklängesmarschen den 7 maj, då fler än 35.000 barn går baklänges på sina förskolor för sin rätt att sitta säkert i bilen, d v s baklänges. Barnsäkerhetens Dag är också registrerat på FN:s globala trafiksäkerhetssatsning SaveKidsLives.


2015-05-07