- Checklista inför semestern

Välj en nykter väg i sommar !

Sommarens alla semesterresor ska precis komma igång; till midsommarfirandet, festerna och sommarstugan. Se till att planera din resa så att du säkert kommer fram! Det handlar förstås om att vara utvilad, hålla hastigheten, använda bälte och vara nykter. Men det kan också vara att välja den väg där polisen gör många alkoholutandningsprov, så att de med alkohol i kroppen tas av vägen!

Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Statistik visar att cirka en fjärdedel av alla bilförare som omkommer har alkohol i blodet. Polisens strategi är att låta alla förare som stoppas få göra ett alkoholutandningsprov. Polisen gör förstås också flera riktade insatser för att hitta alkoholpåverkade, t ex utanför Systembolag.

- Vi fortsätter vårt arbete med att göra många alkoholutandningsprov, för att förhoppningsvis plocka bort så många rattfyllerister som möjligt från våra vägar, säger Bengt Svensson poliskommissarie på Rikspolisstyrelsen.

En förhoppning är att ju fler prov polisen gör desto säkrare blir vägen! Ingen av oss vill ju möta en berusad förare. I områden där polisen syns ofta hoppas man att de som är berusade stannar hemma, att polisen har en avskräckande effekt.

Hur säker är vägen i ditt län?
Alkoholutandningsprov 2012 per tusen invånare fördelade per polismyndighet
<a href="http://www.ntf.se/adm/previewpic.asp?RecID=49553">Klicka här för större diagram</a>

- Jag planerar en resa till Skåne och det känns bra att veta att polismyndigheterna utefter min resväg är ute och låter många blåsa. Skåne har också lägst andel positiva blås per län, 0,8 procent, även om det inte skiljer så mycket mellan länen. Men det visar att deras arbete lönar sig! Jag vill verkligen inte möta någon rattfyllerist, säger Monica Green, ordförande NTF.

Andel positiva utandningsprov 2012, fördelat per polismyndighet.
<a href="http://www.ntf.se/adm/previewpic.asp?RecID=49555">Klicka här för större diagram</a>

Checklista inför semesterresan:

• Välj resväg utifrån säkraste vägen (kanske inte alltid kortaste)
• Planera resan med flera raster
• Gör en tidsplanering så att du aldrig behöver stressa
• Se till att vara ordentligt utvilad
• Kolla bilen; lufttryck, olja, spolarvätska mm


Checklista under semesterresan:

• Kör nykter (tänk även på dagen-efter)
• Använd bälte (barn under 4-5 år bakåtvänt)
• Håll hastigheten
• Om du blir trött – ta paus eller byt chaufför


2013-06-19