Festivalsommar med trygg hemfärd!

Vi är mitt uppe i en intensiv festivalsommar. Festivaler kommer att besökas av flera tusen människor som vill lyssna på musik och festa. Att arrangören har ansvar för det som händer på festivalområdet är självklart, men vem ansvarar när festen är slut och alla ska hem? frågar Monica Green, ordförande i NTF, Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande.

Rattfylleri är med internationella mått mätt ett litet problem i Sverige, samtidigt dör cirka 70 personer varje år i alkoholrelaterade trafikolyckor. Förra året var 25 procent av de förare som dog i trafiken påverkade av alkohol, trots att över 99 procent av alla resor görs med en nykter förare.

- Alla festivaler och sommarfester runt om i landet är arrangemang som drar mycket folk. Vi umgås, har trevligt och många tar ett glas eller två. Det är sedan när vi ska hem som det kan uppstå bekymmer, säger Monica Green.

NTF-ordföranden slår fast att det självklart är den enskilda individens ansvar att inte köra bil eller annat fordon om man druckit alkohol, men att det finns saker som kan göras för att höja trafiksäkerheten.

- Polisen kan tydligt visa sin närvaro, både på festivalområdet men också vid parkeringen. Om besökarna redan från början vet att många kommer att få blåsa innan de lämnar parkeringen blir det färre som chansar. Vid mer permanenta aktiviteter eller festplatser kan man se över möjligheten att installera en så kallad alkobom, som man helt enkelt inte kan passera om man inte är nykter som förare.

Monica Green anser också att arrangörer som tillåter alkoholförsäljning kan göra mer än vad som oftast görs idag.

- Arrangören kan hitta på aktiviteter under festivalens sista dag, som gör att besökarna stannar några timmar till – och hinner nyktra till, t ex vinstdragning i någon tävling eller konsert också på söndagen, men utan alkoholförsäljning. Information om hur lång tid det tar för såväl alkohol som droger att gå ur kroppen behövs. Kanske kan man rent av sluta sälja alkohol lite tidigare den sista kvällen?

- Alla vill vi se lyckade arrangemang, en riktig fest, där både besökare och arrangör tar sitt ansvar. Och utan olyckor på väg därifrån, avslutar Monica Green, ordförande i NTF.


2013-06-13