Marknadsöversikter

Säkerhetssystem bilar

En av de mest framgångsrika vägarna till Nollvisionen är ny teknik i bilar. Men som konsument är det svårt att få en överblick över vilka bilar som har vilken teknik. I denna första version av verktyget kan du välja mellan tre olika säkerhetssystem. Välj ett av säkerhetssystemen och förfina din sökning genom att t ex välja biltyp, drivmedel och pris. Som svar får du en lista över aktuella bilmodeller. Genom att klicka på en bil får du information om den bilmodellens samtliga säkerhetssystem. Via knappen Tillbaka kommer du snabbt tillbaka till din lista. Lycka till att hitta den säkraste bilen för dina behov!

Autobroms med kollisionsvarning (fram)

Autobroms med kollisionsvarning framåt använder sensorer för att skanna av vägen framför ditt fordon och bromsar automatiskt för att undvika en situation som håller på att utvecklas till en kollision.

Läs mer ...

Förarstödssystemet består av två delar. Ett varnande system som uppmärksammar dig om du är på väg att krascha in i en framförvarande bil och stödjande som bromsar bilen för att undvika kollision.

Inget system i världen kan bromsa i tid om du inte håller hastigheten och avstånd till framförvarande bil. Tänk även på att bromsverkan försämras vid halt väglag och brister på dina däck.

Kollisionsvarnare Fotgängare (FCW)

Kollisionsvarning för fotgängare använder avancerade sensorer för att upptäcka mänskliga rörelser från fotgängare på vägen framför och varnar föraren.

Läs mer ...

Systemet varnar föraren och i de flesta fall hjälper systemet till att bromsa fordonet och minskar risken för fotgängaren.

Tester har visat att systemen sällan klarar av att helt få stopp på fordonet för att förhindra olyckan men kan hjälpa till att sänka hastigheten tillräckligt för mildra olyckan.

Airbag passagerare - Nyckelavstängning

Om bilen är utrustad med krockkudde på passagerarplats är det viktigt att komma ihåg att avaktivera den om platsen används för ett bilbarnskydd.

Läs mer ...

Det ska alltid framgå av en lampa eller annan indikation att krockkudden är avstängd. När krockkudden är avaktiverad kan platsen användas av barn och ett bilbarnskydd monteras.

Avstängning med hjälp av nyckel eller elektroniskt via bilens menyer avlägsnar inte sprängladdningen. Fordonstillverkare kan inte permanent avlägsna ett säkerhetssystem som typgodkänts med fordonet.

Biltyp

Bilmärke

Drivmedel

Årsmodell

Nybilspris

Antal säten