Reflexer

Ungefär hälften av alla gångtrafikanter som omkommer gör det i gryning, skymning eller mörker. Genom att bära reflexer syns du bättre och minskar risken betydligt för att råka ut för en olycka. Detta gäller oavsett om du går på landsvägar eller upplysta gator och gångbanor i tätort. Här får du som är gångtrafikant tips och råd om reflexer.

Varför reflex och hur använder du den på bästa sätt?

Reflexer hör inte bara hemma på mörka landsvägar. I stadstrafik är det ännu viktigare att bära reflex, trots neonskyltar och gatlyktor. De flesta olyckor med gångtrafikanter sker i tättbebyggda områden med gatubelysning.

En bra reflex syns i mörker eller under dåliga siktförhållanden när den träffas av ljuset från en strålkastare på en bil. Det beror på att reflexerna återkastar det starka skenet från strålkastaren. Med mörka kläder upptäcker föraren i en bil med halvljus dig på 20–30 meters avstånd, med ljusa kläder syns du från 60 meter. Om du bär reflex ser föraren dig på 125 meters avstånd.

När du rör dig i trafiken är det viktigt att du syns från alla håll. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom du då syns bättre när bilen har halvljuset på. Reflexväst är bra men bör kompletteras med reflexband kring armar och ben. På små barn syns reflexer mycket bra eftersom de ofta är i hela halvljusets ljusområde.

Hur väljer du rätt reflex?

Det finns reflexer att köpa i både butiker och på internet. De är mjuka och hårda, i olika former och figurer. Det är inte lätt att veta vad man ska välja, här ger vi några tips.

  • Godkända reflexer, finns bland annat att köpa på apotek, i leksaksaffärer och på många andra ställen.
  • Reflexen ska vara minst 15 kvadratcentimeter för att ge tillräcklig reflektion.
  • Reflexen ska vara CE-märkt.
  • Reflexen ska ha ett högt CIL-värde (ett mått på reflektionsförmåga). Ett CIL-värde på 400 ger i de flesta fall en siktsträcka på mer än 140 meter för två bilar som möts i halvljus.
  • Reflexer blir uttjänta och förlorar sin reflektionsförmåga över tid. Så kom ihåg att byta ut dina reflexer då och då.
  • Reflexer på kläder och liknande slits snabbt eftersom de utsätts för tvätt och annat slitage.
  • Hundar och hästar behöver också reflexer. Sådana hittar du i zooaffärer.
  • Ha en reflex tillhands i jackfickan året om. Det finns mörka timmar varje dygn året runt i stora delar av Sverige.

Hur får du reflexen att hålla länge och hur testar du den?

En bra reflex är en fin optisk produkt som bör hanteras varsamt. Ligger en reflex i fickan tillsammans med mynt eller nycklar blir den repig och en repig reflex har tappat mycket av sin reflexförmåga. Håll också reflexen borta från hög värme och vatten. Utsätts reflexen för värme (till exempel i en varm bil) kan de optiska delarna förstöras och reflexen fungerar inte längre. Om vatten kommer in i reflexens optiska delar kan reflektionsförmågan förstöras. Torka därför av regndroppar från reflexens yta.

Du kan själv testa om en gammal reflex fungerar genom att hänga upp den och en ny reflex som du vet fungerar, i ögonhöjd i ett mörkt rum. Sedan lyser du på reflexerna med en ficklampa på minst fyra meters avstånd. Tänk på att minimera avståndet mellan dina ögon och ljuskällan eftersom ett för stort avstånd försämrar synbarheten. Om den gamla reflexen syns märkbart sämre än den nya ska du inte använda den längre.

Reflexer och reflekterande material

Reflexen bygger på principen att återreflektera inkommande ljus i samma riktning som ljuset kom ifrån.

Vissa reflexer reflekterar genom prismor eller mikroprismor, där ljuset reflekteras i tre sidor i en liten (i diagonalen halverad) kub. Andra reflexer reflekterar genom mikrosfärer, vilket ger samma effekt genom ljusets brytning och reflektion.

Reflexens kvalitet kontrolleras med mätningar där reflekterat ljus mäts i olika observationsvinklar (vinkel mellan axlarna ljuskälla-reflex och observatör-reflex) och olika infallsvinklar. Resultaten anges för en reflexprodukt i millicandela per lux och för reflexmaterial i millicandela per lux och kvadratmeter. Det handlar om att vid en viss pålagd belysningsstyrka angiven i lux, så agerar reflexen som en lampa med en viss ljusstyrka angiven i candela. Reflexvärdet för en produkt anges ofta i CIL.

Gränskrav för reflexer och reflexmaterial finns i tabeller i tre europeiska standarder, EN471 varselkläder, EN 1150 varselväster för fritidsbruk och EN 13356 reflexprodukter. I dessa standarder finns inte bara optiska krav utan även krav på beständighet mot de påfrestningar som reflexen kan utsättas för. En produkt som är certifierad efter dessa standarder garanterar en god synbarhet och en god hållbarhet.

Marknadsöversikter

Frågor och Svar

Var ska reflexen sitta för att man ska synas i mörkertrafiken?

Finns det statistik över reflexanvändningen bland fotgängare?

Måste en lastbilschaufför ha med signalväst i bilen?

Dokumentation

Vill du ha mer kunskap? Här finns länkar till material, rapporter och andra källor för mer kunskap.