Säker cykling för seniorer

Val av cykel

Det finns många olika cyklar att välja på så ta dig tid att prova ut en cykel som passar just dig och dina behov. Testa och jämför olika cyklar genom att:

  • Gå på och av cykeln några gånger. Sitt även stilla på cykeln en kort stund utan att cykla.
  • Starta, cykla en kort sträcka, stanna cykeln (som vid rött ljus), starta igen (som vid grönt ljus) och cykla en kort sträcka. Upprepa några gånger.
  • Cykla med relativt låg hastighet (max. 8 km/tim), sväng fram och tillbaka, bromsa in relativt mjukt. Upprepa några gånger.
  • Cykla med högre hastighet (max. 16 km/tim), sväng fram och tillbaka, bromsa in relativt mjukt. Upprepa några gånger.
  • Cykla rakt fram i cirka 12 km/tim och bromsa relativt hårt. Upprepa några gånger.
  • Cykla med last i cykelkorg framför styret eller på pakethållaren i varierande hastighet, sväng, stanna och starta. Upprepa några gånger.

Har du behov av att frakta varor på cykeln så bedöm var det känns säkrast att ha dem. Att ha varorna/lasten i en korg eller låda på pakethållaren kan ofta vara mer stabilt än i korg framför styret eller vid sidan av pakethållaren.

Kommer du att cykla långt eller behöver hänga med i andras tempo kanske du ska prova en elcykel.

Du behöver också bedöma cykelns komfort, stabilitet och säkerhet. Beroende på din tidigare cykelvana kan du behöva både fot- och handbroms, eller kanske bara handbromsar.

Kom ihåg att cykeln ska ha ringklocka, och om du cyklar i mörker även reflexer och lysen fram och bak. Ringklockan är en viktig trafiksäkerhetsdetalj för att uppmärksamma gående och eventuellt andra cyklister om att du kommer. Plinga i god tid så medtrafikanten hinner reagera och flytta sig åt sidan.

Lågt insteg på cykeln är bra när du ska kliva på och av cykeln. Forskningsstudier har visat att många av olyckorna med äldre cyklister sker i samband med på- och avstigning av cykeln. Elcyklar är ofta unisex (lika för båda könen) och utan stång, men välj en cykel med lågt insteg oavsett typ av cykel.

Det är också viktigt att regelbundet serva cykeln så att bromsar, växlar, kedja m.m. fungerar som de ska. Till vintersäsongen är det bra att sätta på dubbdäck.

En cykel med tre hjul kan vara ett bra alternativ när balansen blir sämre. Det finns sådana som är sportiga, stabila och med bra lastmöjligheter utan att se ut som hjälpmedelscyklar.