Cyklar

Cykelsitsar

Cykelsitsen är ett måste om man vill ta med sig små barn på cykelturen. Man kan börja använda cykelbarnsitsen när barnet kan sitta stadigt, ungefär från nio månaders ålder.
Att skjutsa utan cykelsits kan vara mycket farligt, och varje år skadas drygt 200 barn för att de skjutsas på cyklar utan cykelsits. Den vanligaste olyckan sker då barnet får foten i kläm i cykelns ekrar. Men med dagens moderna cykelbarnsitsar är detta nästan omöjligt, eftersom att de ofta är konstruerade på ett sådant sätt att fötterna inte ska kunna komma in i ekrarna.

Valet av cykel och cykelbarnsits är mycket viktigt av säkerhetsskäl. Nedan redovisas en del grundläggande krav.

Godkännande av cykelsitsar
Cykelsitsen ska vara märkt EN14344 - vilket är ett bevis på att sitsen uppfyller de europeiska kvalitets- och säkerhetskraven.

Cykelsitsar finns i två viktklasser – för högst 15 eller 22 kg. Sitsar för 22 kg är att föredra om sele och fotstöd kan ställas in så att de passar även mindre barn. 

Olika modeller
Det finns två olika varianter av barnsitsar - de som fästs på sadelstolpen och de som fästs på pakethållaren. De förstnämnda är ofta tyngre, i de flesta fall säkrare och ofta lättare att flytta mellan cyklar, då man kan ha ett monterat fäste på flera cyklar.

Cykelsitsar som monteras framför den vuxne medför en större olycksrisk. Eftersom denna typ av cykelsits saknar högt ryggstöd är också risken för nackskador större.

Läs mer om test av cykelsitsar.

Utrustning på cykeln
Cykeln bör ha skärm och ekerskydd för att minska risken att barnet får in foten i hjulet. Se också till att denna risk elimineras om barnet sitter på en sits framtill.

Om sadeln har fjädrar kan barnet klämma sina fingrar. Byt hellre ut sadeln än att laborera med klämskydd. Var även noga med selen. Grenband eller hög sadelknapp mellan barnets ben är bra.

Om du köper begagnat
Använd inte gamla barnsitsar. Riktigt gamla modeller i tyg och stålrör är ofta farliga. 

Köp inte en begagnad sits om du inte vet hur gammal den är. Nya sitsar kan försämras redan efter ett par år. Titta noga efter sprickor eller ljusare partier i plasten.

Vad säger lagen?
Om cykeln har lämpliga säten och ekerskydd får man skjutsa ett barn under 10 år om man fyllt 15 år, och två barn under 6 år om man fyllt 18 år.

 

Köpråd:

  • För att kunna åka i en cykelsits måste barnet kunna sitta själv. En tumregel är att barnet ska vara minst 9 månader.
  • Cykelsitsarna finns i två viktklasser: upp till 15 kg och upp till 22 kg. De flesta cykelsitsar tar barn som väger upp till 22 kg, vilket naturligtvis gör att barnet kan använda sitsen längre.
  • Hur långt cyklar du? Cyklar du längre sträckor kan det vara bra med en sits som kan lutas ifall barnet somnar. En mjuk sittdyna kan också göra cykelturen trevligare för barnet.
  • Hur ska sitsen fästas? Det är att föredra att ha en cykelsits som fästs på sadelstolpen - är ni flera som ska cykla med barnet kan varje cykel utrustas med fästen och cykelsitsen enkelt flyttas emellan.
  • Kontrollera säkerheten. Låset på selen ska vara enkelt för dig att öppna men för svårt för barnet. Ryggen ska vara hög för att undvika nackskador. Sitsen bör inte ha fjädring - då finns risken att barnets fingrar kommer i kläm.
  • Använd alltid fotremmar och utrusta gärna cykeln med ekerskydd.
  • Ta med ditt barn till affären för att prova cykelsitsen. Då kommer ni direkt att kunna se om den passar, om den är bekväm, att ryggstödet är tillräckligt högt, att hjälmen får plats och att fotremmen räcker till. Kontrollera även att barnet inte kan öppna spännet till selen själv.
  • Sitsen ska vara märkt EN14344 - vilket är ett bevis på att sitsen uppfyller de europeiska kvalitets och säkerhetskraven.
  • Fråga om butiken kan hjälpa dig att montera sitsen på cykeln - då minskar risken för att den monteras fel
  • Vid köp av begagnad cykelsits. Kontrollera sitsen extra noga.