Barn på cykel

Skjutsa barn på cykel

Att cykla med barn är både trevligt och smidigt. Idag kan man skjutsa barn i cykelsits, cykelkärra, eller lådcykel. Men det finns några saker att tänka på för att du och ditt barn ska färdas säkert.

Från att barn kan sitta stadigt själv kan man skjutsa dem i cykelsits eller cykelkärra. För lådcyklar finns monteringssatser för babyskydd att köpa som tillbehör, och med ett sådant kan du även skjutsa en liten bebis.

 

Undvik att skjutsa direkt på cykeln
Undvik att skjutsa barn direkt på pakethållaren, om den inte är byggd för det. Varje år skadas många barn för att de skjutsas på cyklar utan cykelsits. Den vanligaste olyckan sker då barnet får foten i kläm i cykelns ekrar. Om det på cykeln finns lämpliga säten och skydd för ekrarna få man skjutsa, om man är över 15 år och den som skjutsas är under 10 år, eller två barn under 6 år om man är över 18 år.

Läs mer om vad lagen säger om att skjutsa på cykel här >> Får man skjutsa på cykel? 

 

Sits, kärra eller låda?
Det finns ingen entydig forskning som visar att det ena alternativet är säkrare än det andra. Generellt sker få olyckor. Barnet sitter mer skyddat i en cykelkärra än i en cykelsits och får lägre fallhöjd vid en olycka, men cykelkärran syns sämre på vägen och barnet är mer utsatt för avgaser från motortrafiken. En cykel med cykelsits blir å andra sidan ostadigare och svårare att stiga på och av. Fot- och ankelskador är vanliga till följd av att barnet fått in foten i hjulet – det avhjälper dock en modern cykelsits med ekerskydd och fotremmar. En hel del skador sker också när cykeln står still och välter, eller cykelsitsen lossnar.

Om du står inför valet att köpa en cykelkärra, cykelsits eller lådcykel finns det några saker att fundera över:

  • Cyklar du i huvudsak på bilväg eller på cykelbana? På vägar med mycket trafik är en cykelsits eller lådcykel att föredra. Cykelkärran syns sämre för bilarna och barnet blir mer utsatt för avgaser från motortrafiken. Cyklar du på smala cykelbanor är cykelsits eller en tvåhjulig lådcykel att föredra.
  • Hur många barn skjutsar du? Behöver du skjutsa fler än ett barn är det bättre att välja en cykelkärra eller lådcykel. Du kan visserligen montera två cykelsitsar på en cykel, en på pakethållaren och en på ramen eller styret, men det gör att cykeln lätt kommer i obalans. Välj istället en cykelkärra med två säten, eller en lådcykel som kan ha upp till sex säten.
  • Gör ni många stopp där barnet går på och av cykeln? Då är en lådcykel med rejält fotstöd eller en cykelkärra ett stadigare alternativ än en cykelsits.
  • Har ditt barn svårt att sitta still? Då kanske en lådcykel är bäst, där du har uppsikt över ditt barn och kan prata med det under färden.
  • Har ditt barn lätt för att somna när ni cyklar? Välj en cykelsits eller cykelkärra med fällbara säten.