Dubbelkudde eller lastutrymme?

Vi har fyra barn mellan 2,5 och 7 år. Vi har en Volvo 245 med säte i bagaget men funderar på att skaffa en dubbelkudde. Vilket av alternativen är säkrast? Hur används en dubbelkudde? Vad de kostar de och var man får tag på dem?

Vilket alternativ som är säkrast är svårt att svara på. Det säkraste sättet att åka i bil är bakåtvänt. Lagen säger att
Barn ska till och med det år de fyller sju använda särskild, godkänd skyddsanordning istället för eller tillsammans med bilbältet.

Dubbelkudden nyproduceras inte längre och finns inte att köpa i någon affär. Dubbelkudden är heller inte en godkänd skyddsanordning. På en dubbelkudde kan alltså bara barn över 7 år sitta. Barnen ska dessutom vara lika stora och tunga.

Extra säte i bagaget är just ett extra säte och bör vara det som man sist tar i bruk. Kombibilars lastutrymme är en del av fordonets deformationszon, av princip bör det inte användas till att placera passagerare i.

Det är dock bättre att sitta i ett bakåtvänt säte med högt ryggstöd, t ex det Volvo har som tillbehör i 245-orna, än att färdas obältad i något av de framåtvända, normala, sätena. Vid 3-4-års ålder kan man nog börja använda dem. När huvudet sticker upp över ryggstödskanten är sätena urvuxna och bör inte användas längre.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading