Varför är inte BeSafe Kid T-godkänd?

BeSafe Kid är enligt er köpguide för bilbarnstolar inte markerad som T-godkänd. Nu undrar jag om den har testats av VTI för T-märkning och inte fått godkänt, eller om den inte har testas och därför inte är T-märkt?

Tyvärr finns det inget klart svar på din fråga. VTI utför T-provet på uppdrag av tillverkaren och har inte rätt att själva redovisa testresultaten. VTI kan alltså inte svara på om en bilbarnstol är testad eller inte, bara om den är testad och blivit godkänd.

Ett flertal E-godkända bilbarnstolar på marknaden är inte T-märkta, och den vanligaste orsaken är helt enkelt att de inte är testade. Ofta avstår tillverkarna från att testa produkterna av ekonomiska skäl eftersom testerna är ganska kostsamma. Dessutom anser de ofta att eftersom det räcker med ECE-provning för att stolen ska bli E-godkänd, så räknar de med att inte så många konsumenter ska fråga efter det svenska T-godkännandet.

Men troligtvis borde även de bakåtvända stolar som klarat ECE-provet i grupp 1 med mycket stor sannolikhet även kunna klara T-provet om de skulle testas.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading