Nackstöd till säten utan stöd

Finns det någon som tillverkar nackstöd att trä på ryggen, alternativt speciella bilbarnstolar som bara består av rygg och nackstöd? Jag har en Peugeot 505, sjusitsig från 1989. Det finns två rader baksäten utan nackstöd. Sätena är inte anpassade för att sätta på nackstöd i efterskott (har pratat med Peugeot i Stockholm). Har varit i kontakt med Britax men de kände inte till något dylikt.

NTF känner inte till något nackstöd som man kan trä på ryggen på de befintliga bilstolarna.

Lösningen för er familj torde var bältesstolar som kan växa med barnen. Det finns flera olika fabrikat. Vänd dig till en barnvagnsaffär där de även säljer bilbarnstolar och be att få titta på bältesstolar som man kan förlänga ryggstödet på vart eftersom barnet växer. Stolen ska vara godkänd med ryggstöd upp till 36 kg. Det finns också stolar som bara är godkända upp till 25 kg med ryggstöd, men själva bälteskudden är godkänd till 36 kg. Ryggstöden på dessa bältesstolar kan monteras bort och man kan enbart använda kuddarna om man har nackstöd i bilen, med tanke på om du längre fram byter bil.

NTF, Folksam och barnläkare rekommenderar att barn sitter på bälteskudde till 10-12 års ålder eftersom barnen inte är färdigutvecklade i höftkammarna och skelettet inte är stabilt förrän i den åldern. Bälteskudden har till uppgift att hålla ner midjebältet mot ljumskarna på barnet så att det inte ligger över magen för då kan det tränga in i buken vid en eventuell olycka och ge inre skador.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading