Billiga bilbarnstolar på Silvan

Jag undrar över en billig bilbarnstol jag såg på varuhuset Silvan. Den var E-godkänd upp till 18 kg, men när jag läste bruksanvisningen närmare såg jag att den ska användas framåtvänd från 10 kg. Ska inte barnet sitta bakåtvänd till 18 kg? Varför säljs i så fall dessa stolar i Sverige?

Sverige är bäst i världen när det gäller barnsäkerhet i bil och trafiksäkerhetsexperter och forskare är överrens om att bakåtvänt är det absolut säkraste färdsättet för barn.

I övriga Europa finns tyvärr inte samma tradition att låta barnen färdas bakåtvänd, ofta vänds barnen redan vid ca ett års ålder. Något vi i Sverige alltså anser vara livsfarliget, eftersom en bakåtvänd bilbarnstol har en skadereducerande effekt på ca 90 procent. Motsvarande för en framåtvänd bilbarnstol är ca 60 procent.

Anledningen är att nackmuskulaturen på små barn inte klarar de krafter som uppstår vid en eventuell krock eller häftig inbromsning om de färdas framåtvänt. Huvudet kastas först framåt och sedan bakåt med sådan kraft att barnet i värsta fall skadar nacken allvarligt eller dödas. Barnen bör därför sitta bakåtvänt så länge det finns utrymme i bilen, helst upp till 4-5 års ålder.

Tyvärr hänger inte ECEs typgodkännanden (E-märkningen) med i utvecklingen för den här typen av utrustning. Det betyder att en stol kan vara E-godkänd, men ändå inte vara säker utifrån de svenska säkerhetsnormerna eftersom den används framåtvänt.

NTF och flera andra svenska aktörer arbetar för att påverka utvecklingen. Men att förändra lagar och regelverk tar tid. Det mest effektiva sättet att förändra är att använda konsumentmakten, d v s att du och alla andra föräldrar tillsammans med NTF kräver bilbarnstolar som uppfyller våra höga krav på säkerhet. Då kommer de sämre produkterna att försvinna från marknaden.

Mitt råd till dig är att köpa en bilbarnstol, E- och även Plustestad, bakåtvänd upp till 25 kg. Plustestet är en svensk frivillig märkning som visar att stolen genomgått ytterligare ett test, förutom E-godkännandet. Det ställer lite andra krav på bilbarnstolen, vilket gör att i princip bara bakåtvända bilbarnstolar kan bli Plustestade.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading