barn i bil

NAMN: Roland Fors ALDER: >24 år MIN FRÅGA TILL NTF: vad säger lagen om ett barn som är tre år och färdas i bil som saknar bilbarnstol i baksätet typ volvo v70 ADRESS: TELEFON: *** Skickat via formulär på NTFs webbserver *** Tid: 2009-12-03 14:35:48 från dator 83.183.112.181

Hej Roland,
Jag skickar dig utdrag från Trafikförfattningen. Hoppas att du får svar genom texten nedan.


Så här säger lagen:
Trafikförordningen 4 kap
10 § Vid färd på väg i en personbil, en lastbil, en tre- eller fyrhjulig motorcykel med karosseri eller en tre- eller fyrhjulig moped med karosseri gäller i fråga om användning av bilbälten och andra skyddsanordningar följande:

1. Alla som färdas i ett fordon som är utrustat med bilbälten skall använda en plats som är försedd med bilbälte, om en sådan plats är tillgänglig, och använda bältet. Barn som är kortare än 135 centimeter skall använda bilbarnstol, bälteskudde eller annan särskild skyddsanordning för barn i stället för eller tillsammans med bilbältet.

2. Ett barn som är tre år eller äldre och kortare än 135 centimeter får inte färdas i ett fordon där det inte finns möjlighet att använda en särskild skyddsanordning för barn, annat än vid tillfälliga transporter under korta sträckor. I sådana fall skall barnet i stället använda bilbältet när det är möjligt och får då inte färdas i framsätet i en personbil eller i en lätt lastbil.

3. Ett barn som är yngre än tre år får inte färdas i ett fordon där det inte har möjlighet att använda en särskild skyddsanordning för barn, annat än vid tillfällig färd i taxi under korta sträckor. I sådant fall får barnet dock inte färdas i framsätet. Förordning (2006:1208).


Vänliga hälsningar
NTF Konsument
Rose-Marie Örtlund

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte denna information dig?

Saver loading